Pilot Cessny zkolaboval, s letadlem přistála jeho osmdesátiletá žena

Sturgeon Bay - Říká se, že odvážným štěstí přeje. Přesvědčila se o tom i osmdesátiletá Američanka, která zázračně přistála s malým dvoumotorovým letadlem Cessna poté, co její manžel a zároveň pilot letadla ztratil za letu vědomí. Pomáhal jí pilot další Cessny, který letěl souběžně s ní a radil jí prostřednictvím rádia. Uvedl to dnes šerif okresu Door v americkém státě Wisconsin, kde k incidentu došlo. Manžel hrdinky byl posléze prohlášen za mrtvého.

Šerif Terry Vogel uvedl, že osmdesátiletá Helen Collinsová oznámila místnímu letišti, že manžel ztratil vědomí a v jednom z motorů došlo palivo. Ředitel letiště zavolal pilotovi Robertu Vuksanovicovi, který bydlí asi kilometr od letiště. Ten vzlétl v další cessně patřící Collinsům, připojil se k Helen Collinsové a naváděl ji na přistání.

Collinsová má za sebou podle šerifa nějaké zkušenosti s létáním, ovšem před mnoha lety a ne s Cessnou. Přesto nepodlehla panice a s manželem v bezvědomí vedle sebe se jí podařilo přistát, byť prý poněkud tvrdě.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Milan Mikulecký, pilot:

„Na to, v jaké situaci se ta dáma ocitla, mluví překvapivě klidným a vyrovnaným hlasem. Dokonce i když říká, že musí přistát pěkně rychle, protože neví, na jak dlouho má palivo, tak to říká velice klidně.“

Letadlo po přistání asi 300 metrů klouzalo, Američanka ale vyvázla jen s drobným zraněním. Její jednaosmdesátiletý manžel byl v nemocnici prohlášen za mrtvého. Letadlo je po přistání poškozené. Syn Helen Collinsové ho ale plánuje co nejdřív opravit a na počest otce - vášnivého pilota - s ním znovu vzlétnout.

Rozhovor mezi Collinsovou a pilotem druhého letadla:
 
Vuksanovič: „Uděláme jeden velký okruh a já budu pořád na tvém pravém křídle. Budu ti říkat, jestli máš stoupat nebo klesat. Nevysunula si klapky?“

Collinsová: „Správně. Nevysunula.“

Vuksanovič: „Potřebuješ ubrat výkon. Uber výkon. Uber výkon. Nepřidávej.“

„Uber, uber, uber. Zvedni nos letadla.“

„Dobře, jsi dole.“

„Skvělá práce Helen! Skvělá práce!“