Bouře v Británii a Japonsku zanechaly desetitisíce domácností bez proudu

Londýn/ Tokio – Skoro 50 tisíc britských domácností je bez proudu. V zemi totiž udeřila vichřice o síle až 110 kilometrů za hodinu. Podobně jsou přitom na tom i lidé z úplně jiné strany zeměkoule. Japonský ostrov Honšú zasáhla bouře, po které jsou bez elektriky rovněž tisíce domácností.

Zatímco ještě před několika dny si obyvatelé Británie užívali téměř letního počasí, nyní se vrátila zima. Na severu Anglie a v některých částech Skotska napadlo i dvacet centimetrů sněhu. Meteorologové varují řidiče, že kvůli sněžení a větru jsou ve střední a severní Anglii špatné podmínky na silnicích. Po vichřici zůstalo bez proudu skoro 50 tisíc domácností. V severním Walesu do pobřežních skalisek narazila 82metrová nákladní loď, záchranáři museli polskou posádku zachránit v helikoptérách. 

Mohutná bouře zasáhla i Japonsko. Na ostrově Honšú jsou tisíce domácností bez elektřiny. Nejméně dva lidé přišli o život. Japonský meteorologický ústav vyzval obyvatele, aby nevycházeli ven. Bouře zastavila příměstské vlaky, rušily se také vnitrostátní lety.