Policisté z New Orleans dostali desítky let žaláře za střílení na civilisty

New Orleans - Pět bývalých policistů z amerického New Orleans, kteří stříleli na neozbrojené civilisty, skončilo ve vězení. Soud jim dal tresty v rozmezí od šesti do 65 let za to, že v roce 2005 ve zmatku po hurikánu Katrina zabili dva lidi a několik dalších zranili. Při vyšetřování se pak policisté snažili důkazy o bezdůvodné střelbě zakrýt.

Policisté byli odsouzeni v případu střelby na Danzigerském mostě, kam byli přivoláni jako posila s tím, že jejich kolegové jsou pod palbou. Po příjezdu začali okamžitě střílet z automatických pušek na bezbranné civilisty na mostě, aniž by si ověřili situaci. Jeden z policistů po incidentu dokonce u jednoho mrtvého položil zbraň, aby tak předstíral, že muž byl ozbrojený.

Ve stejném případu bylo dalších pět policistů potrestáno vězením od tří do osmi let vesměs za křivou přísahu při podávání svědectví o incidentu.

Hurikán Katrina udeřil na New Orleans v srpnu 2005. Téměř čtyři pětiny města byly zaplaveny vodou poté, co se kvůli hurikánu protrhly hráze. Zničeno bylo přes 160 tisíc domů.

Během chaosu se policisté chovali často nepřijatelně

Město se po řádění hurikánu propadlo do chaosu a později se objevily stížnosti na chování policistů v době katastrofy. Kvůli porušování občanských práv americké úřady vyšetřovaly přes dvě desítky někdejších neworleanských policistů.