Annan věří v syrské příměří, boje prý ale pokračují

Damašek - Zmocněnec pro Sýrii Kofi Annan stále věří, že v Sýrii začne nejpozději do příštího čtvrtka platit příměří. Podle OSN by tak měly 10. dubna 2012 skončit déle než rok trvající boje mezi režimem Bašára Asada a protirežimní opozicí. K dodržení Annanova plánu Sýrii vyzvala i Rada bezpečnosti OSN. Samotný Damašek dnes potvrdil, že v rámci dosažení klidu zbraní už začal z některých oblastí stahovat vojsko. Od opozičních aktivistů ale přicházejí zcela odlišné zprávy o útocích na povstalecké pozice ve městech Homs, Dará a na předměstí metropole.

Vláda má podle Annanova mírového plánu armádu stáhnout z obydlených oblastí do úterka, obě strany pak mají na složení zbraní dalších 48 hodin. Annanův mluvčí Ahmad Favzí dnes v Ženevě řekl, že syrská vláda už Annana informovala, že vojáci odcházejí z oblastí Dará, Idlib a Zabadání. Příměří podle něj musí začít platit nejpozději 48 hodin po 10. dubnu. Obě strany musejí počínaje 10. dubnem zastavit veškeré formy násilí.

Annana pověřily řešením syrské krize OSN a Liga arabských států. Annan Sýrii osobně navštívil a Favzí dnes bez podrobností oznámil, že zmocněnec bude 11. dubna v Teheránu. Na dodržování příměří má dohlédnout asi 250členný pozorovatelský tým, který by měl být do Sýrie poslán po 10. dubnu. Dnes do Damašku dorazila první, asi desetičlenná skupina, aby dohodla rozmístění pozorovatelů. Vede ji někdejší náčelník generálního štábu norské armády Robert Mood, který má mimo jiné zkušenost s mírovou misí OSN v Kosovu.

Mluvčí Kofiho Ananna Ahmad Fawzi:

„Pracujeme se všemi opozičními frakcemi, včetně frakcí Svobodné syrské armády, a to jak uvnitř, tak vně Sýrie, a dostáváme pozitivní signály od opozice, že jakmile vláda dodrží lhůtu stanovenou na 10. dubna, složí opozice zbraně také.“

K dodržení 10. dubna jako data, dokdy se má syrská armáda stáhnout z obydlených míst, dnes Damašek ve svém prohlášení vyzvala také Rada bezpečnosti OSN. V něm dále uvádí, že budou-li podmínky Annanova plánu dodrženy, je Rada bezpečnosti připravena vyslat do Sýrie pozorovatelský tým.

Vláda deklaruje stahování vojsk, podle opozice se střílí dál

Z města Duma u Damašku dnes ale přišly zprávy o mimořádně prudkých bojích, v nichž armáda používá i těžkou techniku a posiluje tamní jednotky. Podle opozičních aktivistů bylo zabito nejméně 33 lidí, většinou civilistů v ostřelovaném povstaleckém městě Homs a jeho okolí. Střety a zatýkání byly hlášeny také z provincie Dará. Tento týden si násilí v Sýrii vyžádalo na 170 lidských životů, od loňského března padlo 9 000 lidí.

Nekončící nepokoje také nadále umocňují emigrantskou vlnu do okolních zemí. K syrským uprchlíkům v Turecku tak za minulých 24 hodin přibylo dalších 2 350 lidí, což je více než dvojnásobek dosud registrovaného denního počtu. V Turecku je nyní na útěku bezmála 22 000 Syřanů, kteří prchli před boji ve svých městech a vesnicích. Jsou mezi nimi i dezertéři včetně osmi generálů. Turecko začalo u hranice budovat další tábory a počítá s tím, že bude muset možná přijmout až 50 000 běženců.

  • Boje v Sýrii zdroj: ČTK/AP
  • Boje v Sýrii zdroj: ČTK/AP

Sýrie pustí k vězňům Červený kříž

Sýrie dnes také souhlasila s rozšířením práce Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) na svém území a přistoupila i na požadavek MVČK týkající se přístupu k vězňům. Jako první chce Červený kříž navštívit centrální věznici v Halabu. Šéf MVČK Jakob Kellenberger tak uspěl ve svém několikadenním jednání v Damašku.

Díky souhlasu Damašku musí nyní MVČK v Sýrii posílit své personální i logistické kapacity. Pracovníci začnou navštěvovat vězně, k nimž se žádná mezinárodní organizace nedostala od září. Červený kříž chce dosáhnout pravidelného zastavování bojů, aby bylo možné účinněji pomáhat civilistům a evakuovat zraněné.