Francouzské prezidentské volby odlehčují politické komiksy

Paříž - Specifickým fenoménem nadcházejících prezidentských voleb ve Francii se stala politická karikatura. Už několik měsíců zaplavují knihkupectví komiksové knihy věnující se především kariéře současného prezidenta Nicolase Sarkozyho. Podle knihkupců skýtají možnost nejen jak atraktivně převyprávět politický příběh, ale také jak odlehčit vypjatou atmosféru předvolební kampaně. První kolo prezidentské volby proběhne 22. dubna.

„Dnes jsou komiksové knihy důležitým prostředkem komunikace. Takže proč netvořit politické a satirické komiksy. Podle mě je to dobrý způsob, jak předávat zprávy a jednoduše vyprávět příběhy,“ konstatuje majitel obchodu s komiksy Marc Szyjowicz.

Autoři komiksů se věnují všem prezidentským kandidátům, zejména pak socialistovi Françoisovi Hollandovi a stávajícímu prezidentovi Nicolasi Sarkozymu, který je vůbec nejčastějším terčem; věnuje se mu hned dvanáct různých komikových příběhů. Každý z nich vyzdvihuje jiný aspekt prezidentova života – zmiňuje jeho ženu Carlu Bruniovou, sleduje způsoby, kterými Sarkozy řídí zemi nebo zkoumá, jak moc jsou pro něj důležité peníze.

„Diskutovanou otázkou je – kdo představuje jestřába a kdo holubici. Což často vyjde najevo v projevech. Je měkčí nebo tvrdší? Myslím si, že kreslení nám umožňuje přijít na odpověď,“ podotknul kreslíř Mathieu Sapin.

I přes nadsázku se ale tvůrci snaží respektovat nepsaná pravidla. „Karikatura představuje nebezpečí. Protože při kreslení - má-li někdo tendenci udělat karikaturu – měl by být fér. A pokud někdo až příliš přehání, tak není spravedlivý k pravdě,“ dodává Sapin.

Sarkozy a Holland - hrdinové komiksů (zdroj: ČT24)