Soud poslal do vězení dalšího ministra z vlády Tymošenkové

Kyjev - Do vězení by měl zamířit další ministr bývalé vlády premiérky Julije Tymošenkové. Podle dnešních informací kyjevského tisku byl bývalý ministr životního prostředí Heorhij Filipčuk odsouzen ke třem letům vězení za překročení úředních pravomocí. Ukrajinský soud ho poslal do vězení na základě stejného paragrafu jako Tymošenkovou a bývalého ministra vnitra Jurije Lucenka.

Filipčuk byl shledán vinným, že uzavřel nevýhodnou smlouvu s právní firmou Astapov Lawyers, která Ukrajině poskytovala konzultace ve sporu se společností Vanco International. Tato firma, která sídlí v texaském Houstonu, se podílela na průzkumu ropných nalezišť v Černém moři. Ukrajinská vláda s ní uzavřela v roce 2007 smlouvu o spolupráci, krátce nato ji ale vypověděla, což se stalo předmětem mezinárodní arbitráže.

Filipčukův advokát Mykola Šupeňa označil rozsudek za absurdní a oznámil, že podá odvolání. Dodal, že Filipčuk jednal na pokyn tehdejší ukrajinské vlády a její předsedkyně Julije Tymošenkové. Exministr byl obviněn v prosinci 2010.

Bývalý ministr životního prostředí je třetím členem vlády „oranžových revolucionářů“ z let 2007 až 2010, který byl po nástupu prezidenta Viktora Janukovyče odsouzen. Sama Tymošenková si za překročení pravomocí odpykává trest sedmi let vězení v Charkově, ke čtyřem letům byl ze stejného důvodu odsouzen bývalý ministr vnitra Lucenko.

Jurij Lucenko
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Chuzavkov

Od srpna 2010 čeká ve vazbě na proces bývalý ministr obrany Valerij Ivaščenko, který je rovněž obviněn ze zneužití svého postavení. Jeho bývalý vládní kolega Bohdan Danylyšyn se před postihem ukrajinských soudů uchýlil do Česka, kde loni v lednu získal azyl.