Tři nezvěstní po zřícení stíhačky do obytné čtvrti v USA

Washington - Tři lidé zůstávají nezvěstní po nehodě vojenské stíhačky F-18 v americkém městě Virginia Beach. Stroj námořního letectva USA spadl do obytné čtvrti a zdemoloval několik domů. Další škody pak napáchaly požáry. Sedm civilistů utrpělo lehká zranění, stejně jako oba piloti, kteří se stihli zavčas katapultovat. Pilot se za nehodu způsobenou technickou závadou omluvil.

Oba piloti se nad městem Virginia Beach katapultovali a nechali neřízený letoun zřítit do obytného komplexu, kde způsobil požár několika budov a poničil na 40 bytů v šesti budovách. Podle kapitána námořnictva Marka Weisgerbera byla příčinou nehody „katastrofální mechanická závada“ během cvičného letu.

Hlášeni nejsou žádné oběti na životech, ale tři obyvatelé rezidenčního komplexu Mayfair Mews jsou nezvěstní. „Fyzicky jsme byli ve všech budovách a pátrání a záchranné práce jsme dokončili z 95 procent,“ řekl šéf místních hasičů Tim Riley.

Všechna zranění byla označená za méně závažná. Čtyři ze zraněných museli být ošetřeni v nemocnici. Úřady původně hovořily o devíti zraněných, ale později jejich počet snížily na sedm, přičemž mezi ně přestaly počítat piloty.

V okolí místa nehody byly desítky policejních a hasičských vozů a sanitek. Hasiči bojovali s několika požáry, které havárie v obytné čtvrti způsobila. Podle místní televize WTKR bylo pět domů těžce poškozeno. U jednoho z nich je vidět ohořelý vrak letadla. Letadlo F/A-18 Hornet se zřítilo asi 800 metrů od moře.

Z letounu vyteklo před zřícením velké množství paliva. Poslední zprávy ale zpochybňují původní zprávy, že ho piloti vypustili úmyslně, aby zabránili většímu požáru. Možná vyteklo samo kvůli poruše. Někteří svědci řekli, že před pádem viděli šlehat plameny pod pravým křídlem.

Jeden z místních obyvatel Patrick Kavanaugh našel katapultovaného pilota ještě v sedačce a s padákem. Mladý pilot měl krev v obličeji a působil velmi rozrušeně a provinile. Pilot se prý „velmi omlouval za to, že zasáhl náš (obytný) komplex“. Podle velitele místních hasičů bylo přes dvě desítky místních obyvatel nezvěstných i poté, co byla prohledána většina z nejvíc zničených bytů.

List Navy Times citoval bývalého příslušníka speciálních jednotek Patricka McAleenana, který byl nedaleko místa havárie. Podle něj se piloti katapultovali na poslední chvíli zjevně ve snaze, aby letadlo nenarazilo do blízké školy. McAleenan uvedl, že se oba piloti zdáli být vzhledem k okolnostem relativně v pořádku. „Padák jednoho z nich doslova visel z balkonu. Lidé na zemi ho pak táhli do bezpečí,“ řekl.

Letoun byl součástí cvičné letky na základně Oceana, která je největší základnou námořního letectva na východním pobřeží USA. Disponuje asi 250 letouny a 11 kilometrů dlouhou ranvejí. S 20 tisíci armádními a civilními zaměstnanci jde o největšího zaměstnavatele v téměř půlmilionovém městě Virginia Beach, které se nachází asi 320 kilometrů jižně od Washingtonu.