Benedikt XVI. v Urbi et Orbi požádal o ukončení násilí v Sýrii

Vatikán - Papež Benedikt XVI. dnes sloužil na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu velikonoční mši za účasti desítek tisíc křesťanů z celého světa. V noci už vedl tradiční vigilie, bohoslužbu slouženou z Bílé soboty na neděli Zmrtvýchvstání Páně. Vrcholí tak oslavy Velikonoc, hlavního křesťanského svátku. Ve velikonočním poselství Urbi et Orbi papež žádal ukončení násilí v Sýrii, mír a stabilitu v Mali a konec útoků proti křesťanům v Nigérii. Vybídl také k obnovení izraelsko-palestinských mírových rozhovorů. V Česku si Boží hod připomněli třeba lidé v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Slavnostní mši tam dopoledne sloužil kardinál Dominik Duka.

Papeže sloužícího mši u slavnostně vyzdobeného oltáře na nádvoří před Svatopetrským chrámem poslouchalo více než 100 000 lidí. Další miliony lidí sledovaly mši v přímém přenosu prostřednictvím televizních obrazovek, rozhlasu i na internetu.

Vigilie, tedy bdění v modlitbách před nedělními slavnostmi, zahajoval papež už v sobotu po setmění. Noční ceremoniál trval několik hodin a během něj papež přijal do církve nové členy křtem a biřmováním. Letos mezi nimi byla i zástupkyně Slovenska.

„Člověk dokáže prozkoumat veškeré materiální věci, ale nedokáže vidět, kam směřuje svět a náš život, co je zlé a co dobré. Temnota zahalila Boha a zamlžila skutečné hodnoty. To je největší hrozba pro naši existenci a pro svět jako celek,“ uvedl papež.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Ve sváteční neděli na Boží hod velikonoční si křesťané připomínají Ježíšovo zmrtvýchvstání. Papež dopoledne sloužil mši a v poledne pak pronesl tradiční poselství Městu a světu, takzvané Urbi et Orbi, kde vyzval i k návratu míru a stability v Mali. Odsoudil také krvavé teroristické útoky v Nigérii, které tamní islámští extremisté směřují především proti křesťanům.

Papež Benedikt XVI.:

„Zejména v Sýrii kéž skončí krveprolévání a okamžitě započne cesta k respektu, dialogu a usmíření.“

Benedikt XVI. rovněž odsoudil „diskriminaci a pronásledování křesťanských komunit“ ve světě vůbec, ale především na Blízkém východě.  Na závěr poselství pozdravil věřící na celém světě v 65 jazycích, mezi nimiž nechyběla čeština ani slovenština.

Veřící na Svatopetrském náměstí
Zdroj: ČT24

„Společně s papežem Benediktem XVI. můžeme znovu říci, že Kristovo zmrtvýchvstání je historickou událostí. Jinou než narození či vtělení. Je to událost, která překračuje historický prostor,“ řekl v katedrále sv. Víta na Pražském hradě Duka s tím, že křesťanství nedává stoprocentní odpovědi na otázky týkající se vzniku života. „I teorie vesmíru a světa, které vznikly na základě matematiky a logiky, nám také říkají jen: Ano, tak to mohlo být,“ dodal kardinál a vyzval přítomné, aby se pomodlili za nově narozené i zemřelé.

Letošní Velikonoce jsou pro Benedikta XVI. obzvlášť náročné. Kromě maratonu slavností oslaví krátce po Velikonocích narozeniny, 16. dubna mu bude 85 let. Pondělí hlava katolické
církve plánuje strávit ve své letní rezidenci Castel Gandolfo.

Tisíce poutníků zaplavily také svatá místa v Izraeli a na palestinských územích. Mezi nimi zavítal do Jeruzaléma také italský premiér Mario Monti. I jeho kroky mířily do chrámu Božího hrobu, postaveného na místě, kde byl podle tradice ukřižovaný Ježíš.