Američtí vojáci budou během nočních operací pod dohledem Afghánců

Kábul - Afghánci budou nově dohlížet na noční operace amerických vojáků v zemi. Podepsaná dohoda má zmírnit napětí kolem razií, při kterých americké speciální jednotky pátrají po povstalcích. Řada obyvatel je považuje za hrubý zásah do soukromí. Afghánci teď budou noční operace zahraničních jednotek schvalovat a účastnit se jich budou afghánští vojáci. Zároveň ale dokument připravuje cestu pro uzavření širší dohody o budoucí přítomnosti USA v Afghánistánu.

Noční akce proti předpokládaným ozbrojencům sice přispěly k růstu protizápadních nálad v zemi, avšak velení NATO je schvaluje jako klíčovou protipovstaleckou taktiku. Uzavření dohody předcházely měsíce jednání a svým podpisem je nakonec stvrdili afghánský ministr obrany Abdur Rahím Vardak a nejvyšší velitel Severoatlantické aliance v Afghánistánu generál John Allen. „Dnes jsme postoupili o krok blíž k ustavení strategického partnerství mezi USA a Afghánistánem. A ještě větší význam má to, že jsme o krok blíže k našemu společnému cíli a vizi bezpečného a suverénního Afghánistánu,“ prohlásil Allen při podpisu.

Afghánský generál BBC sdělil, že zatímco povstalci měli navrch za denního světla, „my,(afghánské národní bezpečnostní síly) a NATO, vlastníme noc“. „Tyto noční razie narušily činnost Talibanu a různých dalších povstaleckých skupin,“ pronesl generál. Dohoda také umožní afghánským soudcům přezkoumat operace a rozhodnout, zda je nutné držet vězně po razii.

Noční operace budou řízeny velením zvláštních afghánských jednotek, ale s podporou a „poradním hlasem“ amerických sil. Prohledávat domy nebo rezidenční komplexy budou smět pouze afghánské síly - policie a vojáci budou muset při akcích chránit ženy a děti, stejně jako kulturně citlivá místa, stanoví dokument.

Američané se mají spolu s dalšími zahraničními vojáky z Afghánistánu stáhnout v roce 2014. Afghánská vláda proto chce mít operace co nejvíc pod kontrolou.