Slavný americký reportér Wallace už prezidenty nikdy nevyzpovídá

Washington - Ve věku třiadevadesáti let zemřel legendární americký reportér Mike Wallace. V posledních letech trpěl zdravotní problémy. Novinář byl nejznámější tváří pořadu 60 Minut televizní stanice CBS. Strávil v něm 38 let. Za svou kariéru získal více než dvacet televizních cen Emmy.

Wallace dělal rozhovor s takovými osobnostmi, jako jsou třeba Martin Luther King, John F. Kennedy, Malcolm X a Jásir Arafat. Odchod do důchodu oznámil v roce 2006.

Reportér ale stále pomáhal 60 Minutám s rozhovory - třeba v roce 2007 zpovídal amerického lékaře Jacka Kevorkiana, který tvrdil, že pomáhal při sto sebevraždách.

„Byl jedním z největších průkopníků v žurnalistice,“ prohlásil Bob Schieffer během dopoledního zpravodajského programu CBS. „Všem nám bude chybět,“ dodal.

Během čtyřiceti let práce na 60 Minutách Wallace pracoval na celkem 800 vyšetřovacích zprávách. Ti, co Wallace znali osobně, říkají, že se na rozhovory připravoval hodiny. Vyptával se každého amerického prezidenta od Johna F. Kennedyho - kromě George W. Bushe.