Na řidičský průkaz se motoristé v Lipsku projedou MHD zdarma

Lipsku - Motoristé v německém Lipsku můžou ode dneška až do pátku jezdit veřejnou hromadnou dopravou zadarmo. Stačí, když místo jízdenky ukážou řidičský průkaz. Akce platí i pro lidi ze zahraničí a na jeden průkaz může jet až pětičlenná rodina. Hlavním důvodem je snaha omezit dopravní zácpy.

Vzhledem k tomu, že mnoho Němců každý den vyráží do práce autem, silnice jsou stále častěji ucpané. Spousta lidí také dojíždí do Lipska z jiného města. Situace už začíná být kritická. Doprava zdarma by měla motoristy přesvědčit, aby nechali automobily doma třeba nadobro.

Impulsem k pořádání akce je i růst cen benzinu a nafty. Lidé volají po nižší spotřební dani. Řada Němců, kteří do práce dojíždějí, ale své náklady na benzin může posléze kompenzovat na dani z příjmu.

Měsíční náklady na jedno auto jsou podle dopravního podniku v Lipsku oproti ceně jízdenky víc než dvojnásobné.

Drahý benzin nutí i Čechy jezdit MHD

Vysoké a neustále stoupající ceny pohonných hmot trápí i řidiče v Čechách. Část z nich proto nechává raději auto v garáži, což dokládá i pokles tržeb pumpařů. Podle průzkumu agentury STEM pro ČT omezuje jízdu autem až 40 procent motoristů.