Štrasburk povolil vydání pěti teroristů do USA

Štrasburk (Francie) - Evropský soud pro lidská práva povolil vydání pěti muslimských radikálů včetně duchovního abú Hamzy Masrího z Británie do Spojených států. Výrok soudu je důležitý pro Američany, protože de facto potvrzuje dodržování lidských práv v tamních věznicích s maximální ostrahou. Spojené státy viní pětici z podpory teroristické sítě al-Káida, americký soud by jim všem mohl dát doživotí.

Soud se sídlem ve Štrasburku dříve tvrdil, že zacházení s pěticí podezřelých v USA a rozsudek, který jim tam hrozí, by mohly porušit evropskou úmluvu o lidských právech v článku ohledně „zákazu mučení a nelidského nebo ponižujícího zacházení“. Proti tomu se odvolala britská vláda. Nyní soud s vydáním do USA souhlasí, ale má se tak stát nejdříve poté, co jeho rozsudek bude konečný. Očekává se totiž, že obvinění se proti dnešnímu verdiktu odvolají a štrasburský soud bude o případu opět rokovat. Proces může trvat několik měsíců.

Abú Masrí byl už v Británii odsouzen k sedmi letům vězení. V USA je obviňován z podpory mezinárodní teroristické sítě al-Káida. Je podezřelý, že se mezi lety 1998 až 2000 pokusil v americkém státě Oregon založit výcvikový tábor pro teroristy a zajišťoval finance pro al-Káidu a afghánské fundamentalistické hnutí Taliban. Tomu prý také obstarával nové bojovníky. Obdobně je tomu u ostatních obviněných, kteří jsou v Británii na žádost USA ve vazbě.