Španělské město zamítlo pěstování konopí kvůli splacení dluhů

Madrid - Španělské městečko Rasquera se nestane plantáží pro pěstování konopí ve velkém. Radnice navrhla získat tímto originálním způsobem peníze pro splacení obecních dluhů, v úterním referendu se ale pro návrh údajně nevyjádřilo potřebných 75 procent obyvatel.

Obec o 960 obyvatelích chtěla nabídnout 15 hektarů půdy k pěstování konopí, které slouží pro výrobu marihuany. Zájem o pronájem pozemku měla Barcelonská asociace pro osobní spotřebu konopí (ABCDA), která chtěla městečku měsíčně platit 54 170 eur (1,3 milionu korun). S těmito příjmy by Rasquera za dva roky své dluhy splatila.

Ve Španělsku se v roce 2008 zastavil deset let trvající stavební boom a řada měst vězí po uši v dluzích. Bez práce je skoro každý čtvrtý dělník a mnoho měst je s vyplácením mezd svým zaměstnancům měsíce pozadu.

Plán na splacení dluhu, který radnice Rasquery schválila letos v březnu, ale vyvolal velké diskuse a starosta Bernat Pallisa o návrhu vypsal referendum. V něm se pro plán radnice vyslovilo 56 procent obyvatel městečka. Pro úspěch návrhu však bylo třeba získat přinejmenším tři čtvrtiny všech hlasů.

Ve Španělsku vyvolal nápad na splacení obecních dluhů v Rasqueře velkou debatu o tom, zda je vůbec plán radnice legální. Pěstování konopí k prodeji nebo jeho prodej sám španělské zákony zakazují. Je však legální užívat konopí pro vlastní potřebu. Toto ustanovení využívá ABCDA k tomu, že rostlinu pěstuje pro potřebu svých asi 5 000 členů.

Rasquera - referendum o pěstování konopí (zdroj: ČT24)

Pallisa před hlasováním prohlásil, že pokud obyvatelé Rasquery návrh na pronájem půdy pro pěstování konopí neschválí, rezignuje na svou funkci. Mluvčí radnice po zveřejnění výsledků vyzval lidi, kteří s plánem nesouhlasili, aby předložili své vlastní návrhy, jak se s obecním dluhem ve výši 1,3 milionu eur vypořádat.