V Sýrii platí klid zbraní - i přes příměří další oběti

Damašek - Zprávy ze Sýrie potvrzují domluvený klid zbraní. Nicméně i přes příměří podle opozičních aktivistů zemřeli dnes už tři lidé. I když nejsou hlášeny žádné větší boje, k optimismu mají obě strany daleko. Klid zbraní platí od dnešního rána. Příměří je součástí mírového plánu zmocněnce Kofiho Annana. Podle dohody měly z ulic zmizet i vládní tanky, to se ale nestalo. Annan proto požádal Radu bezpečnosti OSN o urychlené vyslání mezinárodního pozorovatelského týmu, který má na dodržování klidu zbraní dohlédnout.

„Od této chvíle syrský režim dodržuje příměří započaté šestou hodinou ranní místního času a neexistují doposud žádné zprávy o násilí,“ uvedl Fawaz Zakri, mluvčí Národní syrské rady. V prvních hodinách příměří nebyly podle opozičních aktivistů ze syrských měst hlášeny žádné větší boje. Vojáci se nicméně zatím z měst nestáhli, učiní tak prý, až bude v těchto místech obnovena bezpečnost. 

Syrský režim vyhlásil příměří s výhradou, že vojensky zakročí proti případným ozbrojeným akcím „teroristů“. Obě strany jsou v odvetě připravené kdykoli zasáhnout. 

Kofi Annan:

„Sýrie zjevně prožívá vzácný okamžik klidu, který musí být udržen.“

Podle opozičních aktivistů syrské bezpečnostní síly zastřelily dnes kolem poledne muže na kontrolním stanovišti v provincii Hamá. Mahdí Ibrahim al-Ahmad údajně nevyslyšel výzvy, aby se na stanovišti zastavil, bezpečnostní síly po něm poté začaly střílet. Ahmad je tak první obětí, která zemřela poté, co začalo ráno platit příměří. Později ještě zemřeli v Idlíbu další dva lidé. Opozice také hlásí zátahy, při kterých vojáci prohledávají domy. Syrský zástupce při OSN Bašár Džaafarí naopak tvrdí, že povstalci za dnešek příměří porušili v osmi případech.

Opoziční aktivisté optimismem po dnešku neoplývají. Bassam Imadi, člen Syrské národní rady, říká: „Bašár Asad už toho tolik nasliboval, že není lehké mu teď uvěřit. Je předčasné posoudit jeho záměry. Ale z předchozích zkušeností s tímto režimem si nemyslíme, že to dodrží.“ 

Hlavní opoziční uskupení, Syrská národní rada (SNR), vyzvalo Syřany, aby hned dnes vyšli do ulic demonstrovat. „Vyzýváme lidi, aby přišli vyjádřit svůj názor, protože pokojně demonstrovat je jejich absolutní právo, které jim zaručuje Annanův plán. Manifestace jsou jeho podstatným bodem,“ stojí v prohlášení předsedy rady Burhána Ghaljúna. 

Podle tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana Sýrie podmínky příměří nedodržuje.     „Je tu plán v šesti bodech navržený Annanem. Jestlipak je naplňován? Nejsem toho názoru, že by byl naplňován,“ podotkl dnes Erdogan před odletem do Saúdské Arábie, kde se bude konat konference o syrské krizi. „Annana podporujeme od samého počátku. Stačí, když přijdou výsledky. Abychom jich dosáhli i tady, musejí se především všechny ty tanky stáhnout z měst,“ dodal turecký premiér.

Šestibodový mírový plán
Zdroj: ČT24

Příměří v zemi je jen jedním požadavkem z šestibodového mírového plánu mezinárodního zmocněnce OSN a Ligy arabských států pro Sýrii. Sýrie po roce násilí prochází první zkouškou na cestě k míru. Klid zbraní je zatím křehký a podle obou stran se může lehce prolomit. 

Součástí mírového plánu je i vyslání mezinárodních pozorovatelů. Na tom pracuje Šéf OSN Pan Ki-mun spolu s Radou bezpečnosti OSN, která by mohla o příslušné rezoluci hlasovat už zítra. Ve skupině, která má dohlížet na dodržování klidu zbraní, má být 250 neozbrojených lidí. Situace v Sýrii se podle Pan Ki-muna zklidnila. Svět teď ale musí společnými silami zabránit chaosu v zemi.

Rusko chce, aby Sýrie splnila všechny body Annanova mírového plánu. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova je ale nutné dát Sýrii na urovnání krize čas. Šéf ruské diplomacie zároveň vyzval arabské a západní státy, aby přestaly povzbuzovat syrskou opozici. Cílem je podle něj přivést všechny Syřany k jednacímu stolu. „Asad nám řekl, že je ochoten k dialogu. Navrhujeme prověřit jeho deklarovanou připravenost a přimět opozici k témuž kroku,“ řekl Lavrov.

Tanky ze syrských měst zatím nezmizely
Zdroj: ČT24

Klid zbraní podporuje i Čína. Mluvčí ministerstva zahraničí prohlásil: „Čína vítá významné rozhodnutí syrské vlády. Věříme, že pomůže zmírnit napětí. Je to důležitý krok, který Sýrie udělala směrem k politickému řešení.“ 

Za víc než rok bojů v Sýrii zemřelo přes 9 tisíc lidí. Damašek mluví o víc než 2 500 zabitých vojáků a členů bezpečnostních sil. Konec střetů by pomohl také Turecku, kam před násilnostmi uteklo přes 24 tisíc uprchlíků. Ministerstvo vnitra v Damašku dnes vyzvalo uprchlíky k návratu. V televizi apelovalo na Syřany, aby „ignorovali lživé informace“, jež jim brání v návratu. Od vypuknutí protivládních protestů před třinácti měsíci uprchlo ze Sýrie podle nejnovějších údajů také 16 tisíc do Libanonu a kolem 90 tisíc do Jordánska.

Syřané v Česku
Zdroj: ČT24

Syřané v Česku

Část Syřanů hledá útočiště taky v Evropě, včetně Česka. V České republice žije trvale přes 550 syrských občanů, od loňského roku si tady o azyl požádalo dalších 64 Syřanů. S nejbližší rodinou uprchl ze Sýrie do Česka i Sámer Zakie. Ze Sýrie se dostal letos začátkem ledna, jeho žena s dětmi až o měsíc později. Za letenky zaplatili v přepočtu skoro 300 tisíc korun. V Sýrii ale zůstal zbytek jejich rodiny. Nemají o nich skoro žádné zprávy.