Než mohl Ballard hledat Titanic, musel nalézt dvě jaderné ponorky

Praha - Hledání Titaniku na dně Atlantského oceánu v roce 1985 probíhalo za výrazné podpory amerického námořnictva. Životní sen doktora Roberta Ballarda se však naplnil během akce, která mířila na jiný cíl. Dobře vybavená expedice v prvé řadě pátrala po vracích dvou jaderných ponorek.

Oceánograf a geolog Robert Ballard patří mezi nejznámější podmořské badatele. Málo se ale ví o tom, že delší dobu sloužil v americkém námořnictvu. Tato skutečnost mu pomohla k naplnění životního snu, totiž nalezení Titaniku. Hledání legendárního vraku byl koníček, který armáda Ballardovi trpěla pro jeho výjimečné znalosti.

O nalezení Titaniku se po jeho ztroskotání v roce 1912 pokoušela řada výprav - až do té Ballardovy všechny bez úspěchu. Žádný člověk nevěděl, kde přesně vrak leží. Jedním z hledačů byl například texaský ropný magnát Jack Grimm, který financoval dokonce několik výprav k vraku Titaniku.

Ukázka z dokumentu Vrak Titaniku a studená válka (zdroj: ČT24)

Vědec Ballard zdaleka neměl k dispozici tolik peněz jako Grimm. „Jeho dětským snem bylo nalézt vrak RMS Titanic. Na rozdíl od Grimma však neměl prostředky. Zkoušel tedy oslovit námořnictvo s tím, že podobný objev by mohl USN přinést popularitu a zvýšit prestiž. Jenže námořnictvo mělo v osmdesátých letech jiné starosti než hledat vrak britského parníku,“ píše na webu Technet.cz Radek Panchartek.

Robert Ballard
Zdroj: ČT24/ocean.nationalgeographic.com

Nakonec však Ballard vedení amerického námořnictva přesvědčil, když předvedl svou novou technologii umožňující detailní průzkum mořského dna. Dostal ale podmínku: než se pustí do hledání Titaniku, musí najít a prozkoumat dvě jaderné ponorky.

Legendární zaoceánská loď se v dubnu roku 1912 potopila po nárazu do ledovce a spočívala kdesi relativně blízko kanadského pobřeží. V roce 1963 se záhadně potopila americká jaderná ponorka Scorpion a podobný osud stihl v roce 1968 další jadernou ponorku Spojených států Tresher.

Vrak britské lodě RMS Titanic byl nakonec objeven prvního září 1985 v hloubce takřka čtyř tisíc metrů. Když Ballard na tiskové konferenci oznámil, že objevil vrak Titaniku, byl nucen lhát ohledně prvotního účelu své mise. Tvrdil proto, že testoval nové technologie. Dlouhou dobu se ale nevědělo, že krátce před nalezením Titaniku byl úspěšný i při hledání Scorpionu a Tresheru.

Dokumentární film z produkce National Geographic Vrak Titaniku a studená válka (Titanic's Nuclear Secret) - 51 minut, 2011.