Tichomořské středisko varování před tsunami obstálo

Jakarta - Všech pět obětí středečního zemětřesení v Indonésii zemřelo na infarkt v důsledku paniky, kterou vyvolaly otřesy o síle 8,6 stupně, jež postihly oblast Indického oceánu. Středeční zemětřesení prověřilo fungování Tichomořského střediska varování před tsunami (PTWC), zřízeného po pohromě před osmi lety. Podle odborníků obstálo na výbornou.

Na rozdíl od roku 2004, kdy mohutné vlny zastihly přímořské komunity ve 13 zemích nepřipravené, ve středu sirény kvílely, vzduchem se rozléhala varování z amplionů mešit, občané dostávali zprávy na své mobilní telefony, z televize i z rozhlasu a policie spěšně evakuovala od pobřeží obyvatele nejen na indonéské Sumatře, ale i v Thajsku, Indii či na Srí Lance.

Problémy působily dopravní zácpy

„Vše proběhlo v pořádku. Systém fungoval, jak měl,“ řekl Denis Okello, mluvčí Oddělení pro humanitární záležitosti OSN v Jakartě. Středeční otřesy půdy nakonec vyvolaly jen malou přívalovou vlnu, která nepřesáhla 80 centimetrů.

Epicentrum zemětřesení u Acehu
Zdroj: ČT24

Několik dalších osob v Indonésii utrpělo zranění, když v panice prchali do výše položených míst. Kromě pár prasklin ve zdech domů a jednoho zničeného mostu ale v provincii Aceh, která se nacházela nejblíže epicentru otřesů, nebyly zaznamenány žádné škody.

Pouze místní věznice pátrá po asi polovině z více než šesti desítek vězňů, kteří byli kvůli hrozbě tsunami puštěni z budovy, aby se uchýlili na nejbližší kopec. Vrátili se jen ti, kterým tresty už takřka vypršely. „Jsem vděčný. Cítím, že mé modlitby byly vyslyšeny,“ řekl 45letý indonéský pouliční prodavač Usman Basyah, který ztratil jednoho ze svých synů při ničivém zemětřesení a následné přívalové vlně v roce 2004, při němž v regionu zahynulo 230 tisíc lidí. „Když jsem včera vybíhal z domu, vracely se mi vzpomínky na tsunami a už jsem viděl, jak bude celá naše vesnice zase zničena,“ dodal.

Indonéské centrum pro varování před tsunami
Zdroj: ISIFA/EPA/MAST IRHAM

Souhlasí s ním i muž, který strávil noc v mešitě. „Samozřejmě, že jsem byl vyděšený. Všichni jsme byli. Ale byli jsme tentokrát mnohem lépe připravení. Myslím, že jsme si z minulé hrůzy vzali ponaučení. Věděli jsme, co máme dělat,“ podotkl Nasir Djamil. Podle expertů měli ovšem lidé v oblasti štěstí. Zemětřesení bylo totiž horizontální, nikoli vertikální jako minule, takže mořskou hladinu pouze rozčeřilo, místo aby prudkým vyhoupnutím mořského dna rozehnalo masy vody do všech stran.