OSN vyslala do Sýrie pozorovatele

New York - Rada bezpečnosti OSN dnes jednomyslně schválila rezoluci umožňující vyslat do Sýrie tři desítky pozorovatelů, kteří tam mají dohlédnout na dodržování příměří. Prvních pět až šest z nich vzápětí do země odcestovalo. Na místě by měli být v neděli. Zbytek pozorovatelů dorazí do blízkovýchodní země v „příštích dnech“, sdělil podle agentury AFP mluvčí OSN Kieran Dwyer. Syrské vládní síly začaly v noci ostřelovat dvě čtvrti v povstaleckém městě Homs. K dělostřelecké palbě sáhly poprvé od čtvrtečního rána, kdy vstoupilo v platnost příměří vyjednané zmocněncem OSN Kofim Annanem.

Dnešní rezoluce požaduje od Sýrie, aby garantovala bezpečnost a naprostou svobodu pohybu pozorovatelů a zajistila soukromí pro jejich komunikaci s místními obyvateli. Úvodní skupina má vybudovat „operační štáb“, navázat kontakt se syrským vedením a s představiteli opozice a rozjet se po vybraných lokalitách, kde zuřilo násilí, a rozhodnout, kde budou vybudovány „pozorovatelské základny“. Příslušníci schválené mise by navíc mohli být předvojem pro pozdější vyslání ještě početnějšího sboru pozorovatelů. Plán zvláštního zmocněnce pro Sýrii Kofiho Annana totiž počítá až s 250 pozorovateli. Pro jejich vyslání ale bude zapotřebí nové rezoluce. 

Původně bylo hlasování k novému návrhu rezoluce ohlášeno na pátek, nicméně zdrželo se kvůli neshodám na znění rezoluce. Rusko jakožto stálý člen rady mělo určité výtky k jejímu znění, a žádalo proto její přeformulování. Moskva například odmítla jakýkoli vnější tlak na změnu režimu a vměšování zahraničí do záležitostí Damašku. Podle agentur stálí členové rady s právem veta, Rusko a Čína, kteří zablokovali všechny předchozí rezoluce k Sýrii, týkající se rok trvajících násilností, připojili dnes svůj souhlas po dlouhém a komplikovaném vyjednávání.

Do Sýrie míří pozorovatelé z OSN (zdroj: ČT24)

Syrské vládní síly porušily křehké příměří

O střelbě v Homsu informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) s tím, že zabito bylo šest civilistů a dva vojáci. „Během jedné hodiny jsem slyšel padnout osm střel,“ uvedl obyvatel Homsu a protivládní aktivista Karm Abu Rabea pro agenturu Reuters.

Za test závazku syrské vlády dodržovat příměří zakotvené v Annanově mírovém plánu byly považovány páteční manifestace, k nimž vyzvala Syřany opozice. Desetitisíce jich v druhý den příměří vyšly do ulic měst po celé zemi. Ozbrojené složky proti manifestantům zasahovaly výjimečně v několika lokalitách ostrým střelivem a slzným plynem - podle protivládních aktivistů přitom zahynulo pět až 11 lidí.

Syrský Homs
Zdroj: ČT24

Diplomaté označovali příměří, které je jedním z hlavních bodů Annanova plánu, od samého počátku za mimořádně křehké. Vláda v Damašku nesplnila předcházející významný bod plánu, když nestáhla z měst vojáky ani těžkou vojenskou techniku.

U Sýrie zastavena německá loď vezoucí údajně zbraně z Íránu

Krátce před dosažením syrského středomořského přístavu Tartús byla zastavena německá nákladní loď vezoucí údajně těžkou vojenskou techniku a munici z Íránu určenou pro syrský režim prezidenta Bašára Asada. O zmařeném pokusu porušit zbrojní embargo uvalené na Sýrii Evropskou unií informoval dnes v internetovém vydání německý magazín Der Spiegel. Na případ poukázala také agentura DPA, podle níž syrští opoziční aktivisté kritizovali egyptské úřady za to, že povolily plavidlu se zbrojním nákladem pro režim v Damašku proplout Suezským průplavem.

Nákladní loď Atlantic Cruiser patřící rejdařství Bockstiegel vyplula podle informací magazínu Der Spiegel před několika dny z afrického přístavu Džibuti, kde převzala na palubu z íránského plavidla těžké zbraně a munici. Náklad měla v pátek vyložit v syrském přístavu Tartús.