Japonsko vymírá, za 50 let má mít o třetinu obyvatel méně

Tokio – Japonská populace stejně jako zbytek světa stárne. Dnes žije v Japonsku 127 milionů lidí. Prognózy říkají, že kvůli vysokému věku obyvatelstva, ale také díky nízké porodnosti a nulové imigraci se do roku 2060 počet japonské populace sníží o 40 milionů, tedy téměř o třetinu.

Například pokud jezdíte v Tokiu taxíkem, brzy si všimnete, že je často řídí penzisti. Bývalý devětašedesátiletý obchodník Isao Otsuka už byl v důchodu, po několika letech se ale musel vrátit do práce. „Ze svého důchodu nevyžiju. Bez práce ve stáří je to těžké. Proto jezdím taxíkem,“ říká. 

Japonsku chybí pracovní síla

Pracovních sil ubývá a do státní pokladny tak proudí míň peněz, přičemž má být ještě hůř. Už dnes chybí v zemi pracovní síla asi pěti milionů lidí. Řešením je třeba začleňovat důchodce zpátky do práce. 

Čtyřiasedmdesátiletý Kenji Ueda má pracovní zprostředkovatelskou firmu Koureisha, což v překladu znamená „firma pro staré lidi“. Věk jeho 480 zaměstnanců se pohybuje od 65 do 80 let. „Tihle muži pracovali celý svůj život, nemají přátele. V důchodu se nudí, jejich manželky je doma nechtějí. Jsou to průmyslové mrtvoly,“ říká Ueda. 

Aby se Japonsko vyrovnalo se stárnoucí společností, je podle ekonomů potřeba soustředit se na seniory jako na spotřebitele. Třeba obchodní dům Keio má pro starší lidi celé patro. Cenovky jsou psány velkými číslicemi, manekýny mají velikosti drobných důchodkyň. „Nejdůležitějšími kritérii pro výrobky cílové skupiny starších lidí je jednoduchost zacházení a funkčnost,“ vysvětluje autor knihy Stříbrný trh Florian Kohlbacher.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)