Ortodoxní křesťané vítali v Jeruzalémě svatý oheň

Jeruzalém - Tisíce pravoslavných křesťanů zaplnily Chrám Božího hrobu v Jeruzalémě. Zúčastnily se rituálu svatého ohně, kterým vrcholí ortodoxní Velikonoce. Poutníci se tísnili také před Chrámem Božího hrobu, v uličkách i branách Starého města. Navzdory velmi riskantním okolnostem se podle agentury AP i letos rituál šíření svatého ohně obešel bez nehod.

Každoročně se na obřad sestoupení svatého ohně snaží do Chrámu Božího hrobu dostat tisíce domácích i zahraničních křesťanů. Prastará tradice velí, aby o velikonoční sobotě v poledne vešel pravoslavný patriarcha do Kuvuklie - kapličky s údajným Kristovým hrobem uprostřed chrámu - odříkal zvláštní modlitby a setrval v rozjímání. Zástupy věřících v setmělém chrámu přitom nepřetržitě hlasitě opakují „Kyrie eleison“, tedy „Pane, smiluj se“. Na to z hlubin svatého hrobu zazáří svatý oheň, který zažehne lampičky s olivovým olejem umístěné na okraji. Patriarcha zapálí dva svazky 33 svící a začne rozdělovat svatý oheň davu poutníků. Dopravuje se rovněž do Řecka a dalších ortodoxních zemí.

V jeruzalémském chrámu se rituál svatého ohně, který symbolizuje věčnost, mír a obrození, opakuje v nezměněné podobě už přes 1 200 let. Vzhledem k davové účasti věřících, otevřenému ohni a jedinému východu z chrámu, do něhož se vtěsná až 10 000 lidí a k němuž nemohou úzkými dlážděnými uličkami projet sanitky, je mimořádně riskantní. Zaznamenáno bylo nicméně dosud jediné velké neštěstí s mnoha oběťmi, a to v roce 1834. Tehdy podle anglického cestovatele Roberta Curzona vypukla mezi přítomnými poutníky panika a v tlačenici těch, kdo se zoufale snažili dostat ven z chrámu, bylo několik set lidí ušlapáno nebo se udusilo k smrti.

V současnosti je preventivním opatřením proti vzniku požáru a vypuknutí masové paniky omezení počtu účastníků sestoupení svatého ohně v chrámu. Vstupenky na velkolepý obřad se předem rozdělují podle určitých kvót řecké ortodoxní, arménské, koptské a syrské ortodoxní církvi.

Rituál svatého ohně
Zdroj: ČTK/AP/Bernat Armangue