Řecko dodržuje půst nejen před Velkou nocí

Atény – Velikonoce v Řecku mají i letos pachuť hospodářské krize. Řekové totiž zažívají nejhlubší ekonomický propad od druhé světové války. Stejně jako pro všechny křesťany i pro ortodoxní Řeky jsou však Velikonoce největší svátky v roce.

Například řecké kuchařky se letos radují, protože cena masa spadla oproti loňsku o šestinu. Lidé šetří, a řezníci proto museli slevit. „Práce je teď o třetinu méně než dřív. Aspoň teď o svátcích se ale lidé pořádně najedí!“ říká řezník Jorgos Kiousis. 

Ovšem i Velikonoce zastínila krize. Mnozí jsou odkázaní na charitu. Církev denně vaří pro čtvrt milionu lidí a hladových stále přibývá. „Člověk není anděl, má i žaludek. Proto máme různé programy, které dávají slovu láska konkrétní obrysy,“ myslí si biskup a metropolita Karystie a Skyru Serafín. 

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Velikonoční menu přijde osmičlennou rodinu na tři až čtyři tisíce korun. Katina ani její sousedi ale na slavnostním stole nešetří. Po Velké noci a 40denním půstu začínají opět hodovat. Podle ekonomů se ale Řecko bude postit ještě roky.