Východoevropští lupiči - strašák nizozemské policie

Amsterdam - Nizozemsko si neví rady s kriminalitou z Východu. Statistiky ukazují, že nadále stoupá. Jak jí čelit, zatím tamní policie ale neví. V souvislosti se zločiny se nejčastěji hovoří o zlodějích z Polska, Rumunska, Bulharska a Litvy.

Nizozemskou policii trápí banditi z Východu. Místní policie pozná jejich styl, jinak je na ně ale krátká. „Každý zloděj z východní Evropy, který tu spáchá vloupání, musí vědět, že bude mít problémy, protože jednou ho policie chytí,“ prohlásil Bryan Rookhuyzen, šéf policie v Severním Limburku.

Za rok se počet vloupání v provincii zdvojnásobil. Připisuje se to hlavně Polákům. Rumuni na druhou stranu přijíždějí kopírovat platební karty.

Majitelé obchodů se snaží s lupiči zatočit sami

Nelichotivé zprávy se nešíří jen z policejních statistik, na pozoru se před nimi mají i majitelé obchodů, v jednom z nich zloději z Východu ročně ukradnou parfémy za 20 tisíc eur. Majitel už pozná jejich triky. Požadují něco zezadu a čekají, až prodavačka zmizí. „Dají si to sem do bundy a je to pryč. Nebo si to strčí do podpaží a odejdou,“ konstatoval majitel drogerie ve Venlo Franz Seuren.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Majitel tu na zloděje políčil šestnáct kamer. Snaží se je s policií dopadnout. „Víc jich uteče, to je fakt,“ podotkl Seuren.

Zůstává tu po nich jenom špatná pověst. Není těžké naházet Východoevropany do jednoho pytle. „Samozřejmě že to ovlivňuje jejich obraz, ale myslím, že průměrný Holanďan se na ně stále dívá spíš optimisticky,“ řekl sociolog a autor výzkumu o pracovní migraci Godfried Engbergen.

Geert Wilders
Zdroj: ČT24

Z Východu přijelo za prací do Holandska zhruba 300 tisíc lidí. Kontroverzní politik Geert Wilders se ve Venlo narodil a má tu nejvyšší podporu. Nizozemce teď vyzývá, aby Východoevropany udávali na internetu.