Pokračuje soud s mužem, který plánoval útoky v New Yorku

New York - V New Yorku pokračuje soud s Američanem Josém Pimentelem alias Mohammadem Yusufem, podezřelým z přípravy teroristických útoků. Sedmadvacetiletý přistěhovalec z Dominikánské republiky se podle vyšetřovatelů snažil vyrobit výbušniny a zaútočit na některé cíle ve městě i na vojáky vracející se z Iráku a Afghánistánu. Pimentelovi hrozí doživotí, on sám ale vinu odmítá.

Podle obžaloby podlehl Pimentel propagandě militantních islamistů a chtěl sám bojovat svoji svatou válku. Policisté jej sledovali už od počátku a zasáhli, když už byly tři malé bomby z trubek a hřebíků krátce před dokončením. Obžaloba má pět bodů včetně terorismu a stojí hlavně na svědectví muže, s nímž byl obviněný v kontaktu a který byl ve skutečnosti policejním informátorem. 

Pokračuje soud s Josém Pimentelem (zdroj: ČT24)

„Obžalovaný prohlásil, že věří v násilný džihád a vyznává násilnou ideologii. To vyplývá i z jeho internetových stránek nazvaných Pravý islám,“ prohlásil manhattanský vrchní státní zástupce Cyrus R. Vance. Pimentelovi hrozí až doživotní vězení. Jeho právníci ale jednají s prokuraturou o mimosoudní dohodě, za plné přiznání by dostal nižší trest.