Podle Lavrova ohrožují syrské příměří dodávky zbraní opozici

Damašek/Moskva - Syrská armáda údajně dál útočí na odpůrce prezidenta Asada, přestože má dodržovat příměří. Tvrdí to exilová opozice, podle které dnes vládní jednotky během ostřelování několika měst zabily 50 lidí. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov mezitím prohlásil, že se zahraniční síly pokoušejí překazit syrské příměří dodávkami zbraní opozici, která pokračuje v útocích na vládní cíle. Jeho francouzský protějšek Alain Juppé vyzval k zesílení mezinárodních sankcí vůči syrskému režimu, které mají podle něj efektivní dopad na Damašek. Finanční rezervy syrské centrální banky se v jejich důsledku snížily na polovinu, řekl Juppé.

„Sankce jsou účinným nástrojem, jak připravit syrský režim o zdroje, které využívá k financování svých milicí - neblahých eskader smrti šabíha - a k obstarávání zbraní,“ prohlásil Juppé na dnešní pracovní schůzce skupiny Přátelé Sýrie v Paříži. „Musíme udržet tlak na syrský režim, a to se se dá jen zpřísňováním sankcí, které mají dopad na syrské úřady,“ zdůraznil šéf francouzské diplomacie na setkání, jehož účastníci mají posoudit dopady dosud uvalených sankcí a projednat jejich případné rozšíření.

Lavrov hovořil o „zahraničních silách“, které blíže nespecifikoval a které podle něj chtějí příměří narušit. „Dodávají syrské opozici zbraně a podporují tak aktivity povstalců, kteří pokračují v útocích na vládní i civilní cíle,“ tvrdí. 

Myslí si také, že situace je vinou opozice, která nepřestává útočit, vyhrocená. „Mír je křehký. Jsou tu lidé, kteří mají zájem na neúspěchu plánu Kofiho Annana. Už dřív mluvili o nemožnosti dosáhnout v Sýrii jakékoli dohody a prosazovali jen změnu režimu. Teď se snaží zajistit, aby se jejich předpověď naplnila,“ říká Sergej Lavrov. 

Vládní jednotky dnes podle opozice ostřelovaly několik míst a zabily desítky civilistů. Město Homs je pod neustálou palbou.

Zvláštní zmocněnec pro Sýrii Kofi Annan se dnes v Dauhá zúčastnil ministerské schůzky Ligy arabských států. Arabští zástupci na ní vyjádřili plnou podporu Annanovu mírovému plánu, konstatovali ale zároveň, že „nevidí žádný pokrok v jeho naplňování“. „Nic se nezměnilo, s výjimkou přijetí plánu Damaškem,“ citovala agentura AFP prohlášení katarského premiéra
šajcha Hamada bin Džasíma bin Džabra Sáního.  

Kofi Annan
Zdroj: Vahid Salemi/AP Photo

Generální tajemník LAS Nabíl Arabí jménem arabských účastníků schůzky vyjádřil plnou podporu Annanovu plánu, vyzval zmocněnce OSN k „zajištění jeho plnění“. Přiznal ale zároveň, že Annanova mise je politická a bude „vyžadovat čas a vytrvalost“.
   
Katarský list Aš-Šark blízký vedení země dnes vyzval k arabské vojenské intervenci v Sýrii, bez níž „bude v Sýrii pokračovat koloběh násilí“. Deník Al-Aráb zase citoval katarského emíra šajcha Hamada bin Chalífu Sáního, který v pondělí v Římě řekl, že šance mírového plánu OSN a LAS pro Sýrii „nejsou vyšší než tři procenta“. „Řešením je vyslat arabské síly k zastavení krveprolévání v Sýrii,“ zdůraznil list.