Druhá nejvyšší stavba světa otevřela brány návštěvníkům

Tokio - Druhá nejvyšší budova na světě, 634 metrů vysoká stavba v japonském Tokiu, oficiálně otevřela své brány návštěvníkům. Drží zároveň prvenství mezi volně stojícími vysílači. Její stavba trvala čtyři roky a vyšla na 800 milionů dolarů. Odolat má i silným zemětřesením.

Cesta do nebes trvá osmdesát vteřin. Návštěvníci se na jejím konci ocitnou na vyhlídkové plošině ve výšce 450 metrů. Z ní se otevírá výjimečný pohled na japonskou megapoli. „Výhled je lepší, než jsem si myslel. Je vidět opravdu daleko. Na druhou stranu, nemůžu přestat myslet na to, co by se stalo, kdyby teď přišlo zemětřesení,“ prohlásil jeden z návštěvníků Norio Kumabe. Nachází se tu rovněž restaurace a dvě kavárny.

Podle stavitelů by ale vysílač měl být bezpečný. Konstrukce ve tvaru jehly má odolat otřesům o síle až sedmi stupňů Richterovy škály. Věž neutrpěla ani při loňském katastrofálním zemětřesení, které zasáhlo severovýchod země. „Spousta lidí, včetně cizinců, po loňském neštěstí odešla a utrpěl i turistický ruch. Doufáme, že se věž stane sirkou, která zapálí oheň, co je přiláká zpátky,“ konstatoval Jošihito Imamura, mluvčí správce budovy.

Japonský vysílač otevřel brány návštěvníkům (zdroj: ČT24)

Stavitelé jsou plní optimismu. Podle jejich představ věž v prvním roce provozu navštíví pět milionů lidí. Celý přilehlý komplex pak ještě šestkrát víc.

Vysílač nazvaný Tokyo Skytree je druhou nejvyšší stavbou na světě. Prvenství patří 828 metrů vysoké budově Burdž Chalífa v Dubaji. Vysílač Skytree má přispět také k dalšímu rozvoji televizního a rozhlasového vysílání v oblasti Tokia.