Nápad ruského oligarchy: Princ Harry ruským carem

Moskva – Ruský oligarcha Boris Berezovskij navrhuje, aby se Rusko znovu stalo monarchií a na carský trůn aby usedl britský princ Harry. Svůj nápad Berezovskij, který uprchl před Putinem právě do Británie, zveřejnil na blogu.

„Návrat panovníka na trůn obnoví přerušený řetězec a stane se symbolem znovuzrození Ruska,“ myslí si Berezovskij. Carem by se pak měl podle něj stát britský princ Harry, druhý syn následovníka britského trůnu prince Charlese. V Harryho žilách podle Berezovského prý koluje více ruské krve, než měl poslední ruský car Mikuláš II. 

Harryho prababička pocházela z rodu Romanovců, kteří vládli Rusku po tři století, v letech 1613 až 1917. O rok později bolševici zavraždili svrženého cara i s celou rodinou. Zbývající Romanovci žijí v cizině.      

Berezovskij podle listu The Moscow Times počítá také se zřízením nové křesťanské politické strany, prosazující návrat monarchie, přeměnu Ruské federace v konfederaci či nastolení právního systému v britském stylu. Svou stranu však nehodlá úředně zaregistrovat, dokud bude dosavadní premiér a staronový prezident Vladimir Putin u moci. 

Berezovskij před Putinem uprchl do zahraničí. Byl totiž pravou rukou ruského prezidenta Borise Jelcina, jenže s Putinem se po odchodu jeho předchůdce nepohodl. Uchýlil se proto do Londýna. Tady se Berezovskij nyní soudí s dalším ruským oligarchou Romanem Abramovičem o miliardy dolarů, o které jej prý připravil, když ho v roce 2000 donutil prodat pod cenou ropné akcie pod hrozbou, že je jinak prezident Putin vyvlastní.