Virtuální prohlídky světových galerií se stávají hitem

Jeruzalém - Společnost Google rozšířila počet muzeí, jejichž exponáty jsou ve vysokém rozlišení k dispozici během virtuální prohlídky na internetu. Nově mezi ně patří třeba Izraelské muzeum v Jeruzalémě. Kdo nemá čas či prostředky procestovat přední světové galerie, už proto nemusí zoufat. Muzea navíc zatím pokles návštěvnosti nehlásí.

Během virtuální prohlídky na internetu je k vidění celkem 520 exponátů Izraelského muzea - mezi nimi třeba i nejstarší maska na světě, která byla nalezena v Judské poušti. Její stáří se odhaduje na devět tisíc let. „Když se poprvé objevila myšlenka umístit on-line celý obsah muzea, budilo to rozpaky. Někdo měl pocit, že když se lidé podívají na internetu, už nepřijdou. Pravda ale je, že čím víc jsou návštěvníci připravení, tím víc si to pak tady užijí,“ konstatoval ředitel muzea James Snyder.

Vysoké rozlišení umožňuje pozorovat detaily

Google při snímkování muzea využil stejnou technologii, jakou pořizoval fotografie měst během svého projektu Street View. Výsledkem je obraz složený ze série velmi podrobných snímků. Některé fotografie mají větší rozlišení než 1 gigabite, což je víc než miliarda pixelů. To umožňuje při zvětšení odhalit i detaily pouhým okem neviditelné - jako třeba na plátně barokního mistra Petera Paula Rubense. „Díky vysokému rozlišení můžete vidět slzy na tvářích Rubensovy Venuše. Když si jich díky neuvěřitelné kvalitě těchhle fotografií všimnete na internetu, pak je hledáte i ve skutečnosti,“ konstatoval Snyder.

Virtuální prohlídka muzea (zdroj: ČT24)

Projekt běží už od loňského roku. Mezitím se zapojila muzea zvučných jmen, jako jsou britské galerie Tate, Metropolitní muzeum umění v New Yorku, galerie Uffizi ve Florencii nebo Muzeum Van Gogha v Amsterodamu. Teď přibylo 151 nových ze čtyřicet zemí. Na internetu už je k dispozici přes třicet tisíc exponátů. „Tato technologie lidem umožní dostat se k obsahu a informacím, které hledají. Chceme ale dosáhnout ještě víc, chceme jim dát znalost o světě,“ řekl výkonný ředitel Google R&D Centre v Izraeli Jossi Matias.

Eyal Miller, Google R&D Centre v Izraeli:

„Biblické manuskripty mohou prozkoumávat uživatelé z celého světa, jsou jim k dispozici tak detailně, v takovém rozlišení, které dřív nebylo vůbec myslitelné. Je to součást iniciativy společnosti Google přinášet světu informace a zveřejňovat kulturní dědictví on-line.“

Google se v Izraelském muzeu už podílí na digitalizaci Svitků od Mrtvého moře, které se také postupně objevují na internetu. Originály nejstarších zachovaných exemplářů posvátných židovských textů obsažených ve Starém Zákoně jsou tak křehké, že jsou vystavené jen několik měsíců a pouze některé. Pak putují zpět do stabilního prostředí depozitáře.

Svitek
Zdroj: ČT24

Digitalizace probíhá multispektrální metodou - zařízení vyvinuté americkou NASA umožňuje pořizovat obrazová data zachycená na různých frekvencích napříč elektromagnetickým spektrem.