V Číně letí elektrické tříkolky, nahrazují přeplněné autobusy

Peking - Číňané se těší novému způsobu dopravy. Přeplněné autobusy je totiž přestaly bavit. Majitelé elektrických vozítek už by na komfort nedali dopustit. Popularitu získávají hlavně v hustě obydlených oblastech, jako je Peking. Vozítka navíc nezahlcují velkoměsta smogem.

„Tento druh vozidla je menší než auto a nemusíte tak trčet v dopravních zácpách. Šetří čas a nepotřebuje plyn, který je poměrně drahý, takže i ušetříte,“ konstatovala čínská učitelka Li Hongmingová. A čínští obchodníci si mnou ruce. „Každý měsíc můžeme prodat 50 až 80 vozidel. Zákazníci říkají, že jsou opravdu užitečná,“ podotkla Feng Luyová, majitelka obchodu s elektrickými vozidly.

Ta jsou méně nákladná a navíc přátelská k životnímu prostředí. Kvůli těmto důvodům tuto tříkolku vyhledává stále víc Číňanů. Nepotřebují ani řidičák a s maximální rychlostí 30 kilometrů za hodinu s ní mohou brázdit i cyklostezky.

Oblíbili si je nejen obyvatelé velkoměst. „Ve městě je metro a autobusy, ale na vesnici lidé spoléhají na motorky a kola. Jízda na nich je však nepohodlná a nebezpečná, takže lidé potřebují něco mezi autem a motorkou,“ prohlásil Lin Lianhua, viceprezident společnosti se zemědělskými vozidly.

Pekingské úřady už tato vozidla jako dopravní prostředek oficiálně uznaly. Cestující za tříkolkami nevidí jen rychlý způsob dopravy, ale celkově nový životní styl.