Další tři zatčení v kauze britských odposlechů

Londýn - Britská policie zatkla tři další lidi v souvislosti se skandálem kolem údajných novinářských úplatků policistům a úředníkům. Mezi zadrženými je i Duncan Larcombe, jeden z editorů bulvárního listu The Sun patřícího mediálnímu magnátovi Rupertu Murdochovi. Aféra souvisí s nelegálními odposlechy prováděnými Murdochovými žurnalisty. Od loňského července už policisté zadrželi 26 lidí.

Vyšetřovatelé v případě Larcombea zkoumají podezření z ilegálních plateb policistům výměnou za informace. Zatčení následuje den poté, co britská prokuratura potvrdila, že se začala zabývat případy čtyř novinářů a sedmi dalších lidí, k nimž jim policie dodala materiály. Nyní rozhodne, zda je obžaluje.

Rupert Murdoch a jeho syn James budou příští týden vypovídat před komisí, která se zabývá etikou britských médií a zjišťuje okolnosti odposlechů v jejich listě News of the World (NoW). Komise vedená soudcem Brianem Levesonem byla ustavena poté, co skandál kolem odposlechů loni v létě propukl naplno a Murdoch kvůli němu NoW uzavřel.

Komise od podzimu vyslechla řadu svědectví o rozsáhlém porušování zákonů v NoW, včetně odposlechů hlasové schránky unesené dívky Milly Dowlerové, která byla později nalezena zavražděná. Zveřejněním tohoto faktu aféra kolem odposlechů loni v létě propukla naplno a hluboce otřásla britskou mediální i politickou scénou.

Výbor by měl v příštích týdnech zveřejnit svou zprávu o vyšetřování odposlechů. Výbor - stejně jako policie - je prověřoval už v roce 2006, kdy aféra začala, a v šetření nepokračoval. Nyní také zkoumal, zda jim tehdy představitelé společnosti News International (NI) sdružující Murdochovy britské deníky nelhali, když tvrdili, že o ničem nevěděli a že odposlechy byly záležitostí jediného izolovaného reportéra.