Vietnamce kosí neznámá nemoc

Hanoj - V centrálním Vietnamu zabila neznámá choroba, kvůli níž vietnamské úřady požádaly o pomoc Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), už téměř dvě desítky osob. Dalších 171 lidí chorobou onemocnělo. U nakažených se nejprve objevuje vyrážka, kterou doprovází vysoké horečky a ztráta chuti k jídlu. Pokud nejsou léčeni, mohou se u nich projevit problémy s játry. Nakonec nastane mnohočetné selhání orgánů.

Nemoc se dokáže vracet

Téměř stovka lidí zůstává hospitalizována, mezi nimi je deset osob v kritickém stavu. Pacienti s lehčími příznaky jsou ošetřováni doma. Na léčbu pacienti reagují dobře, pokud je u nich zjištěna v raném stadiu. U tří desítek osob se ale nemoc dokázala vrátit.

První případ záhadné choroby byl zaznamenán před rokem, do října ale počet případů klesl. Znovu se nemoc objevila s plnou silou v březnu, přičemž během deseti dnů na přelomu března a dubna bylo zaznamenáno 68 případů onemocnění a osm úmrtí. Většina pacientů pochází z jednoho z nejchudších okresů ve Vietnamu, který je domovem etnické skupiny Hre.

Rozhovor s Romanem Prymulou (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví se sice snaží nemoci přijít na kloub, ale bez úspěchu, proto požádalo o pomoc WHO a americké středisko pro prevenci a kontrolu nemocí.

Podle předsedy České vakcinologické společnosti nemoc není úplně nová. Virus, který ji způsobuje, byl objeven už na konci šedesátých let. „To, co se děje v poslední době, je její akcelerace,“ poznamenal Roman Prymula. Není vyloučeno, že došlo k mutaci viru.

Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti:

„Riziko pro rozvinutý svět není až tak vysoké z hlediska mechanismu přenosu. Nemoc se dominantně šíří ve velmi špatných hygienických podmínkách. Třeba ve školkách, které nemají žádné hygienické standardy.“