Bahrajnská opozice chystá zahájení Dnů hněvu

Manáma - Prodemokratická opozice chce dnes v Bahrajnu zahájit třídenní protesty nazvané „Dny hněvu“. Napětí v tomto království v Perském zálivu roste s blížící se nedělní velkou cenou formule 1. Protivládní demonstranti požadují propuštění politického aktivisty, který drží přes dva měsíce hladovku. Kvůli obavám o bezpečnost se dokonce uvažovalo o zrušení závodu. Demonstranti chtějí využít pozornosti médií a vyzývají svět, aby závod bojkotoval.

Nervózní majitelé zavírají obchody, zatímco bezpečnostní síly se po celém hlavním městě snaží potlačit nepokoje, které hrozí zastínit návrat závodu formule 1 na okruh v tomto království v Perském zálivu. Závod mistrovství světa F1 byl loni zrušen kvůli povstání šíitské opozice proti sunnitskému režimu a podobný scénář hrozil i letos. Mezinárodní federace FIA ale na základě zpráv od diplomatů a nezávislých expertů Velkou cenu Bahrajnu nakonec povolila.

Opozice se ale chopila příležitosti upozornit na to, že se od brutálního potlačení protestů z února a března 2011 v zemi moc nezměnilo. Hlavní šíitská opoziční organizace Vifák vyhlásila „týden konfrontace“ a oznámila, že požaduje od vládnoucí sunnitské rodiny reformy a zejména odstoupení premiéra Chalífy bin Salmána Chalífy. Tento králův strýc zastává svůj úřad už od roku 1971.

Manželka bahrajnského hladovkáře:

„Rozčiluje mě, že lidé, jako je ředitel závodu Ecclestone, který se rozhodl do Bahrajnu přijet, si myslí, že jsou všichni štastní. Můžu je ujistit, že já nejsem šťastná. Moje rodina není šťastná.“

Policejní hlídky v ulicích Bahrajnu
Zdroj: ČT24

Úřady a policie posílily už počátkem týdne ostrahu šíitských vesnic v okolí Manámy a podle svědků preventivně zatýkají členy opozice. Při střetech policie s demonstranty byl ve středu večer zasažen zápalnou lahví vůz, jímž se vracela do hotelu čtveřice mechaniků stáje formule 1 Force India. Přestože jejich auto nebylo terčem útoku, dva z členů této stáje na vlastní žádost odcestovali zpátky do Británie.

Nabeel Rajab, místní aktivista za lidská práva:

„Nejsme proti F1. Souhlasíme s tím, že náš národ si užívá tento sport. Ale jsme proti diktátorům. Formule jedna je v Bahrajnu použitá jako PR pro vládnoucí elity, pro represivní diktátory, kteří ovládají zemi.“

Neblahý dopad má tíživá atmosféra na turistický ruch v Manámě. Na známém zlatém trhu jsou krámky zabedněny a většina obchodů v jiných prodejních centrech zavírá brzy kvůli obavám ze střetů v sousedních ulicích. Nad částí města přelétávají policejní helikoptéry.

Šéf bahrajnské policie generálmajor Tárik Hasan ve vydaném prohlášení sdělil, že v minulých dnech byla „řada“ podezřelých osob zatčena za účast na „nezákonných shromážděních“ a za používání zápalných lahví a železných tyčí při útocích proti příslušníkům bezpečnostních sil. Ohlásil zároveň „nulovou toleranci“ vůči násilným protestům.

Skupina obhájců lidských práv Bahrain Watch naproti tomu obvinila bezpečnostní síly z používání nepřiměřených prostředků proti demonstrantům, včetně broků na ptáky.

Podle organizace Amnesty International zahynulo v Bahrajnu při loňských protestech 60 lidí. Stovky jejich účastníků jsou stále ještě ve vězení a mnozí ještě nebyli souzeni. Bahrajnu vládnou menšinoví sunnité a většinoví šíité se cítí být utlačováni.

Bahrajnem před závodem F1 hýbou protesty (zdroj: ČT24)