Válečný zločinec a podnikatel se vrací - chce skoncovat s chudobou

Velika Kladuša - Jeden z přízraků bosenské války ožívá a jeho zmrtvýchvstání vítá tisícový dav. Fikret Abdič, dříve komunistický podnikatel, který si za války založil vlastní stát a po jejím konci strávil 15 roků ve vězení jako válečný zločinec, se teď pokouší o návrat. A plánuje znovu oživit svůj koncern Agrokomerc.

Sláva bosenského muslima Fikreta Abdiče se zrodila v 80. letech. Protřelý komunistický aparátčík z ničeho vytvořil v zapadlém koutě Bosny jugoslávskou verzi československých Slušovic. Potravinářský koncern Agrokomerc vyvážel do 43 zemí a zaměstnával přes 13 tisíc lidí. 

Poprvé se Abdič ocitnul ve vězení v roce 1987 pro podezření z mamutích krádeží. Na svobodu se opět dostal v době, kdy se Bosna už rozpadala. Okamžitě se vrhnul do politiky. V boji o post bosenského prezidenta ho jen o vlásek přetlačil Alija Itzebegovič. 

Za války se stáhnul na panství svého koncernu Agrokomerc. Z jeho centra, města Velika Kladuša, vyhlásil ministát Západní Bosna. Postavil vlastní armádu a spojil s tehdejšími soupeři bosenských muslimů - Srby a Chorvaty. Abdič ochotně pašoval zbraně. A také vytvořil hned několik koncentračních táborů pro neposlušné muslimy. 

Západní Bosna
Zdroj: ČT24

Potom, co jeho státeček převálcovala v roce 1995 bosenská armáda, uprchl do Chorvatska. Tam se také po dopadení zpovídal ze smrti více než 120 lidí. Odseděl si 15 let. Přesto se nevzdává. Jeho popularita je stále vysoká a návrat do Veliké Kladuše se změnil v triumf. 

Plánuje tady skoncovat s chudobou v regionu. Abdič chce znovu převzít Agrokomerc, přestože bývalý gigant dluží 65 milionů eur. Navíc právní džungle okolo jeho vlastnictví je téměř neprostupná a samotného Abdiče tíží temná minulost. Jenže v oblasti s obří nezaměstnaností mohou být viny z minulosti nakonec zapomenuty.

Válečný magnát se vrací (zdroj: ČT24)