Polsko vyzývá k hlubší integraci EU

Praha - Podle premiéra Donalda Tuska je prohloubení integrace v Evropské unii jediná cesta, která ji vyvede ze současné krize. Tusk to prohlásil na konferenci předsedů parlamentů členských zemí sedmadvacítky ve Varšavě.

Evropská unie utrpěla v poslední době vážné trhliny. Podle Polska je má pomoci zacelit nová smlouva o rozpočtové odpovědnosti. „Fiskální pakt je ocelová konstrukce, která drží pohromadě rozpadající se zdi Evropy a brání jejich úplnému zhroucení,“ míní polský premiér Donald Tusk.

Zatímco Polsko a dalších 24 zemí Evropské unie se podpisem fiskálního paktu zařadilo do hlavního proudu evropské integrace, Velká Británie a Česko se rozhodly pro opačný směr a smlouvu nepodepsaly.

Ne, které Praha vyslovila nové dohodě, evropští kolegové českých politiků veřejně nekritizují. Výhrady ale zaznívají z vlastních řad. „Byli jsme nekolegiální. Na konferenci se enormě mluví o solidaritě země se zemí. Z tohoto pohledu jsme my nepostupovali dobře,“ tvrdí předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch (ČSSD).

Naopak podle Miroslavy Němcové samotný fiskální pakt krizi nevyřeší. „Buďto si v jednotlivých zemích udělají pořádek a začnou sami u sebe, a potom teprve začnou zkoumat Belgičani, zda Češi mají dobrý rozpočet, nebo Holanďani, zda Němci mají dobrý rozpočet,“ míní předsedkyně Poslanecké sněmovny.

  • Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová v Polsku zdroj: ČT24
  • Hodiny ve Varšavě měřící polský veřejný dluh zdroj: ČT24

To, že fiskální pakt nespasí Evropu sám o sobě, si uvědomuje také Polsko. Připomínkou jsou hodiny v centru Varšavy měřící veřejný dluh. Poláci ale mohou mít důvod k optimismu. Jejich ekonomika se v roce 2009 jako jediná v Evropě vyhnula recesi a letos má růst nejrychleji z celé Evropské unie. Na rozdíl od Česka, které se připravuje na možnost předčasných voleb, vyhlíží hlavní město Polska blížící se fotbalový šampionát.

Reportáž Václava Černohorského (zdroj: ČT24)