Kvůli zhoubné nemoci žádá Vietnam o mezinárodní pomoc

Hanoj – O zahraniční zdravotnickou pomoc požádal Vietnam. Stát nedokáže zabránit šíření neznámé kožní choroby, která zabila už devatenáct lidí v centrální oblasti země. Poprvé se objevila před rokem, vietnamští lékaři však od té doby takřka nepokročili v hledání léku. Nyní žádají o pomoc Světovou zdravotnickou organizaci i americké úřady.

Podle úřadů se neznámá nemoc rychle šíří. Zasáhla 171 obyvatel, z nich devatenáct jí podlehlo. V okolí vesnice, kde zemřel jeden z nemocných, vypukla panika. Lidé zablokovali příjezdovou cestu a nezúčastnili se pohřbu. „Mnoho lidí se bálo, že je zachytí duch zemřelého a odnese s sebou,“ citovala místní média vesničana Phama Van Khiema.

Podle Nguyena Thanh Longa z ministerstva zdravotnictví zatím nedokázali vietnamští zdravotníci najít lék. Stát se proto obrátí na Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) a americké Centrum pro kontrolu nemoci a prevenci (CDC). Žádá o pomoc odborníků, kteří by pomohli hledat původce zhoubné infekce.

Neznámá choroba se podle úřadů přenáší pouze dotykem, úmrtnost po nakažení je asi deset procent. Podle Nguyena Thanh Longa se nyní zdravotníci snaží zabránit dalšímu šíření nemoci.