U jihovýchodní Asie cvičí už dvě velké válečné flotily

Peking – V Tichém oceánu u jihovýchodní Asie se pohybují dvě velké vojenské flotily. Ve Žlutém moři začaly dnes společné manévry Ruska a Číny, historicky první společné cvičení. Asi tisíc kilometrů vzdálené jsou od nich válečné lodi Filipín a Spojených států, které provádějí společné manévry v Jihočínském moři. Šestidenní cvičení přichází v době rostoucího napětí mezi Čínou a okolními státy kvůli sporu ohledně územních nároků.

Čínské ministerstvo obrany uvedlo, že společné čínsko-ruské námořní cvičení má ukázat možnosti protivzdušné obrany, námořníci chtějí také otestovat svoji taktiku pro boj proti ponorkám. Vyzkoušejí si i společnou záchranu uneseného plavidla a postup proti teroristům.

Sousedním státům se ale začínající manévry, které mají trvat týden, nelíbí. Čína si nárokuje několik neobydlených ostrovů v oblasti, prostřednictvím územních zisků by se potom mohla dostat k zásobám ropy a zemního plynu. Jihokorejská agentura Jonhap proto poukázala, že se Čína vlastními manévry snaží ukázat, že je schopna vyvážit vliv amerických sil v oblasti.

Územní nároky ve sporných vodách si dělají i Filipíny, jejichž námořnictvo nyní provádí společné manévry s Námořnictvem Spojených států. Američané však podobně jako Číňané stanovili oficiální cíle svého cvičení, které s územními spory nijak nesouvisejí. „Cílem letošního cvičení je reakce na přírodní katastrofy a pomoc občanům,“ uvedla mluvčí Pentagonu Leslie Hull-Rydeová.

Rusko a Čína zahájily společné manévry (zdroj: ČT24)