Nixonův poradce Colson zemřel

Washington – Zemřel Charles Colson, poradce amerického prezidenta Richarda Nixona podezíraný z podílu na vloupání do komplexu Watergate, které nakonec stálo Nixona místo. Na počátku 70. let byl Charles Colson považován za jednoho z nejvlivnějších lidí ve Spojených státech. Za svůj podíl na vloupání do kanceláře opozičních demokratů ve Watergate dostal nejenom sedm měsíců vězení, ale také přezdívky „génius zla“ nebo „mistr špinavých triků“.

Charles Colson zemřel v 80 letech, v nemocnici ve Fairfaxu podlehl komplikacím spojeným s krvácením do mozku. Hospitalizován byl na konci března.

Doba jeho největší slávy spadá do doby vlády prezidenta Nixona. Colson působil jako Nixonův poradce, deník The Washington Post ho v roce 1972 označil za „jednoho z nejmocnějších prezidentských poradců v historii“. Sestavil seznam prezidentových politických odpůrců a doporučil provádět proti nim akce.

V roce 1971 sestavil Charles „Chuck“ Colson tým agentů Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), chtěl po nich, aby zdiskreditovali odpůrce války ve Vietnamu Daniela Ellsberga. O rok později se tentýž tým vloupal do kanceláří demokratů v komplexu Watergate. Vloupání však bylo později vyšetřováno a Colsonova role byla nepřímo odhalena. Nakonec však byl odsouzen na sedm měsíců vězení za maření vyšetřování, jeho přímý podíl na vloupání se nepodařilo prokázat.

Bostonský rodák Colson získal právnické vzdělání na Brownově univerzitě a Univerzitě George Washingtona. Poté pracoval pro několik republikánských politiků, nakonec se dostal až do Bílého domu. Po svém pobytu ve vězení se snažil prosadit reformy amerického vězeňství, založil také Vězeňské společenství. Kromě prosazování Colsonových návrhů společenství uskutečňuje programy pomáhající bývalým vězňům vrátit se do společnosti.

Bývalý Nixonův poradce Charles Colson přichází v roce 1974 k soudu. Odešel se sedmiměsíčním trestem.
Zdroj: ČTK/AP/Bob Daugherty