EU přitvrdila vůči Sýrii, pozastavila sankce vůči Barmě

Brusel - V Lucemburku se dnes sešli šéfové diplomacií členských zemí Evropské unie. Zatím unie rozhodla o dalším zpřísnění sankcí vůči režimu v Sýrii, kterou už víc než rok sužují krvavé střety mezi opozicí a vládou. Jde mimo jiné o zákaz vyvážet luxusní zboží do této blízkovýchodní země. Na druhou stranu se EU rozhodla pozastavit většinu sankcí proti Barmě. Reaguje tak na demokratizační reformy z poslední doby. Zbrojní embargo ale zůstává i nadále.

Sýrii v posledních měsících sužují násilné střety mezi opozicí a vládními silami. Unie už na syrský režim uvalila různé sankce. Restriktivní opatření se týkají hlavně zákazu cest představitelů režimu do unie, která Asadovi a jeho blízkým a spolupracovníkům zmrazila finanční aktiva. Na základě rozhodnutí ministrů se k nim teď přidává i zákaz vývozu luxusního zboží, ale také výrobků, které mohou být používány k represím.

Kromě Sýrie ministři jednali mimo jiné o Barmě, kde se nedávno konaly volby. V nich se o hlasy mohli ucházet na rozdíl od dřívějška i zástupci opozice. EU vzhledem k tomu do této jihoasijské země vyslalala určitý vstřícný signál tím, že pozastavila většinu sankcí, které proti barmskému režimu v minulosti uvalila.

David Cameron a Su Ťij
Zdroj: ČTK/AP/Khin Maung Win

Alfredo Perdiguero, Asian Development Bank:

„Zrušení sankcí znamená otevření nových trhů. Tyto nové příležitosti jistě budou mít na barmskou ekonomiku pozitivní vliv. Nijak radikálně ji ale nezmění.“

Nadále v platnosti zůstává zbrojní embargo a zákaz vyvážet do Barmy výrobky, které by mohly být používány k represivních účelům, tedy třeba nejrůznější vybavení pro
bezpečnostní síly. Sankce budou pozastaveny na rok. Ovšem po šesti měsících se k této věci mohou ministři opět vrátit a v případě pozitivního vývoje v Barmě rozhodnout o jejich úplném zrušení.

Sankce se týkaly zhruba tisícovky firem a takřka 500 různých lidí. Uzavřely řadu továren a o práci připravily desítky tisíc lidí. Dříve prosperující textilní průmysl musel hledat odbytiště jinde.