Jihosúdánský prezident: Súdán nám vyhlásil válku

Chartúm/Peking - Jihosúdánský prezident Salva Kiir tvrdí, že Súdán vyhlásil jeho zemi válku. Řekl to při návštěvě Pekingu čínskému prezidentovi Chu Ťin-tchaovi. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval Súdán, aby zastavil útoky proti Jižnímu Súdánu. Chartúm včera bombardoval oblast nedaleko společné hranice. Jižní část se od Súdánu oddělila loni v červenci. Oba státy ale nejsou doteď schopné se dohodnout na přesném vymezení hranice nebo na rozdělení zisku z ropy.

„Moje návštěva přichází ve velmi kritické chvíli pro Republiku Jižního Súdánu, protože naši sousedi v Chartúmu vyhlásili Republice Jižního Súdánu válku,“ řekl Kiir. Čínský prezident přitom vyzval obě strany ke smířlivému tónu a k mírovému řešení krize.

Vztahy mezi Súdánem a jeho jižním sousedem jsou stále napjatější a region se bojí další krvavé války. i Spojené státy a OSN naléhají na obě země, aby své spory řešily u jednacího stolu. „Generální tajemník odsuzuje letecké bombardování Jižního Súdánu súdánskými ozbrojenými silami a vyzývá súdánskou vládu, aby všechny nepřátelské akce ihned ukončila,“ píše se v prohlášení Pan Ki-muna.

Jižní Súdán
Zdroj: ČT24

Súdánské bomby zasáhly most a tržiště ve městě Bentiu nedaleko hranic. „Nálet zabil tři lidi a spálil čtyři obchody. Zemřel i malý chlapec,“ tvrdí jihosúdánský voják. Súdánský prezident Bašír předtím slavnostně dorazil do znovu dobytého Hegligu jen nedaleko odtud. Mezi oběma městy je ale hranice, linie rozděluje region bohatý na ropu a sousedé se nemohou shodnout, kudy přesně by měla vést.

Jižní Súdán se od Súdánu oddělil loni v červenci po referendu, v němž se obyvatelé převážně křesťanského jihu vyslovili pro nezávislost na muslimském severu. Jihosúdánská vojska pak letos 10. dubna obsadila spornou ropnou oblast Heglig na súdánském území.

Jižní Súdán se Hegligu a jeho ropných polí nechce vzdát. Po deseti dnech okupace, která vyvolala kritiku OSN, se nakonec jihosúdánské jednotky o víkendu z oblasti stáhly. Během bojů zemřelo podle jejich velitele nejméně 1 200 vojáků. Ani nezávislost, kterou Jižní Súdán vyhlásil loni v červenci, tak nezastavila desítky let trvající boje.

Pan Ki-mun vyzývá k zastavení násilí v Súdánu (zdroj: ČT24)