Německo živí radikálního salafistu

Berlín – V Německu se ozvaly hlasy požadující, aby stát přestal finančně podporovat radikálního islámského duchovního Ibrahima Aboua Nagieho. Ten je mimo jiné spojován s distribuováním koránu, které u veřejnosti vyvolalo rozpaky, a už několik let žije v zemi ze státních dávek. Lidé jsou pobouřeni, že stát finančně podporuje člověka, podle něhož křesťané a židé patří do pekla a který je kvůli svým nepřátelským postojům dlouhodobě v hledáčku německé kontrarozvědky.

Nagie sám deníku Bild přiznal, že od roku 2007 pobírá dávky v nezaměstnanosti a příspěvky na své tři děti v celkové výši 1 860 eur (přibližně 46 500 Kč) měsíčně. Od německého státu, po němž žádá zavedení radikálního islámského práva šaría, tak už vyinkasoval zhruba 100 tisíc eur (2,5 milionu Kč). 

„Mám svou domovskou stránku. Tam je linka, na níž odpovídám na veškeré dotazy. Kromě toho nahrávám kázání a videa sám stříhám,“ odpověděl Abou Nagie na otázku, proč nepracuje. Za to, že žije na úkor státu, si podle tohoto rodilého Palestince může Německo samo. V zemi prý do roku 2007 provozoval firmu na výrobu samolepících folií. „Tehdy jsem měl doplatit 70 tisíc eur, což jsem ale z principu neudělal. Tak stát mou firmu nechal zbankrotovat,“ vysvětlil 47letý duchovní, který bydlí v lepší čtvrti Kolína nad Rýnem a jezdí luxusním mercedesem. „Ten mi ale zaplatil někdo jiný,“ doplnil předák salafistického sdružení Pravé náboženství, které nedávno vyvolalo polemiky rozdáváním výtisků koránu v ulicích německých měst. Tamní kontrarozvědka i politici za touto akcí viděli snahu o propagaci myšlenek fundamentalistických salafistů a o nábor nových stoupenců. Salafisté vyznávají velmi konzervativní pojetí islámu a požadují mimo jiné úplné zahalování žen na veřejnosti. Podle spolkové kontrarozvědky se k němu v Německu hlásí asi 4 000 lidí.

„Není možné, abychom vydávali peníze na sledování a současně na živobytí Ibrahima Aboua Nagieho,“ prohlásil šéf policejních odborů Rainer Wendt. Totéž žádá i poslanec vládních křesťanských socialistů (CSU) Stephan Mayer. „Pokud se někdo pohybuje po Německu jako štvavý kazatel a zpochybňuje jeho svobodné demokratické uspořádání, mělo by se zvážit, zda není potřeba změna zákona, aby se k těmto extremistům nedostávaly státní platby,“ uvedl expert katolicky orientované CSU na vnitřní politiku.