Dárci věnují balkánským uprchlíkům 300 milionů eur

Sarajevo - Dnešní dárcovská konference v Sarajevu proběhla ve znamení památky obětí balkánského konfliktu. Západní státy věnovaly na pomoc lidem, kteří během válek v bývalé Jugoslávii v první polovině 90. let ztratili domov, celkem kolem 300 milionů eur (7,5 miliardy korun). Konečného cíle, kterým je částka půl miliardy eur, by se podle diplomatů mohlo dosáhnout během příštích pěti let.

Miliony lidí musely opustit své domovy

Rozpad bývalé Jugoslávie doprovázely krvavé konflikty a vlna etnického násilí, ale i masový exodus uprchlíků. Z domovů byly přinuceny uprchnout tři miliony lidí. Přestože většina z nich se již vrátila domů nebo našla nový domov, je osud asi 200 tisíců uprchlíků stále problémem. Částka 500 milionů eur, kterou chtějí státy bývalé Jugoslávie shromáždit, by měla pomoci 74 tisícům z nich.

Evropská unie na dnešní konferenci přispěla darem 230 milionů eur, zbytek doplnily Spojené státy a další dárci. Konferenci uspořádaly společně Bosna, Chorvatsko, Srbsko a Makedonie. Eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle na konferenci vyjádřil naději, že dalších zhruba 200 milionů eur se podaří shromáždit do pěti let.

António Guterres, vysoký komisař OSN pro uprchlíky, vyzval mezinárodní společenství, aby i nadále projevovalo solidaritu vůči balkánským uprchlíkům a „pomohlo uzavřít poslední kapitolu“ jejich neblahého osudu.

David Robinson, představitel amerického ministerstva zahraničí, které je jedním z hlavních dárců, ocenil politickou vůli států bývalé Jugoslávie spolupracovat na pomoci uprchlíkům i přes přežívající vzájemnou nedůvěru. Vyzdvihl rovněž roli Evropské unie a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Válka v Bosně
Zdroj: ISIFA

Peníze od západních zemí pomohou jen necelé polovině těch, kdo se po konfliktech v bývalé Jugoslávii stále ještě nevrátili domů. „Je těžké tady mluvit o úplné spravedlnosti, ale můžeme se jí přiblížit,“ prohlásil ministr zahraničí Bosny a Hercegoviny Zlatko Lagumdžija.

Konference v Sarajevu přinesla alespoň částečné řešení situace na Balkáně. V jiných částech světa je ale vše při starém. „Jsme svědky dalších a dalších krizí. Jen minulý rok za hranice uteklo 700 tisíc lidí hledajících bezpečí,“ říká Guterres. Podle OSN muselo předloni kvůli násilí opustit své domovy téměř 44 milionů lidí - nejvíce z nich v Afghánistánu, Iráku a Somálsku.

Dárcovská konference v Sarajevu vybrala 300 milionů (zdroj: ČT24)