Romney po další sérii vyhraných primárek slíbil voličům lepší Ameriku

Washington - Republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney svým stoupencům slíbil, že ukončí čtyři roky zklamání, které podle něho přineslo vládnutí současného demokratického prezidenta Baracka Obamy. Bývalý guvernér státu Massachusetts si podle dosavadních výsledků připsal vítězství v primárkách v pěti státech, což ho o další krok přiblížilo k tomu, aby z něj republikáni v létě udělali svého prezidentského kandidáta. Televize CNN navíc uvedla, že jeden ze zbývajících dvou Romneyho soupeřů Newt Gingrich hodlá příští týden svou kampaň vzdát.

„Dnešek je začátkem konce zklamání z Obamových let a začátkem nové, lepší kapitoly, kterou budeme psát společně,“ řekl Romney jásajícímu davu svých příznivců na shromáždění v New Hamshire. To je stát, kde vyhrál první primárky během své cesty za republikánskou nominací.

Mitt Romney:

„Protože selhal, bude Obama vést kampaň plnou snahy o odvrácení pozornosti. To by možná mohlo fungovat jinde a jindy. Ale ne tady a teď. Pořád je to o ekonomice a my nejsme hloupí.“

Úterní hlasování bylo první od chvíle, kdy kampaň ukončil Rick Santorum, který byl největším soupeřem Romneyho. Konalo se současně v Connecticutu, v Delawaru, v New Yorku, v Pensylvánii a na Rhode Islandu.

Ostatní republikánští kandidáti už nemají šanci, že Romneyho předstihnou. Santorum, který ukončil kampaň před dvěma týdny, získal 260 delegátů. Gingrich jich má 137 a podle CNN hodlá rovněž kandidaturu vzdát. Paul zatím má delegátů 79, k možnému ukončení souboje se ale zatím nijak nevyjádřil.

„Dnešek je začátkem kampaně, která má sjednotit všechny Američany, kteří vědí, že se nám může dařit lépe,“ řekl Romney. Boj Romneyho o nominaci na prezidentského kandidáta formálně skončí až na republikánském kongresu v srpnu. 

Půl roku před prezidentskými volbami průzkumy ukazují, že ekonomika bude ve volební kampani tématem číslo jedna. Vyplývá z nich také, že boj o Bílý dům sice bude zřejmě velmi těsný, ale zatím má aspoň podle některých mírný náskok Obama.