Popravit, či nepopravit? Rozhoduje se na webu…

Berlín – Debatu o demokracii a lidskosti chtějí údajně vyvolat dva němečtí umělci svým kontroverzním projektem Die Guillotine. V jeho rámci lidé na internetu rozhodují o tom, zda se na pestrobarevné gilotině má, či nemá popravit jehně. Hlasovat lze ještě 22 dnů. Experiment, při němž jde o život nevinného zvířete, označil bulvární deník Bild za „zvrhlý“.

„Představuje společnost, která by svým zvěrstvům ráda dala nátěr humanity,“ řekli studenti z berlínské univerzity výtvarného umění (UdK) Iman Rezai a Rouven Materne o své gilotině, která hraje všemi barvami a téměř připomíná dětskou hračku. Jehně podle nich naopak symbolizuje ve spojitosti s hlasováním spoustu lidí, kteří padli ve válkách vedených ve jménu demokracie.

„V anonymním prostředí internetu se u jedněch probouzí perverzita, u jiných falešná morálka,“ tvrdí Materne - zvlášť u těch, kteří pojídají kebab a rozčilují se u toho, že se ovečce nesmí ublížit. Vesměs negativní ohlasy hodlají oba mladí umělci snášet až do konce experimentu.

Jejich nápad podle všeho debatu o demokracii uvnitř německé společnosti nerozbouřil, vyvolal ale v lidech zájem o osud zvířete. O tom, co se s ním má stát, hlasovalo doposud asi 362 500 lidí, z toho skoro 228 000 chce, aby ho studenti ušetřili.

Univerzita výtvarného umění tvrdí, že projekt nemá nic společného se studiem dvojice mladých mužů. Její mluvčí uvedla, že ujišťovali školu, že nápad s jehnětem na gilotině je „umělecká provokace“ a že neplánují zvíře zabít.