Předložené říšské doklady se bavorské policii nelíbily

Traunstein (Německo) – Říšskými doklady se při silniční kontrole v Bavorsku prokázal jistý Rakušan z Korutan i jeho spolujezdkyně. Jelikož šlo o doklady fiktivní, německá policie dvojici neobvinila z falšování úřední listiny. Dokumenty nicméně zabavila.

Čtyřiapadesátiletý šofér předložil policistům u Tranusteinu dva doklady: řádný rakouský a říšský, a zároveň jim vysvětlil, že ten vydaný Vídní je neplatný. Spolujezdkyně poté ukázala policistům německý občanský průkaz, v kabelce měla ale také říšský řidičák a pečetidlo Reichsland Österreich (Říšská země Rakousko). Policie říšské doklady a pečetidlo zabavila.

Oba provinilci zřejmě podle místních médií patří ke spolku říšských Němců, kteří po sjednocení Německa v roce 1990 považují výmarskou ústavu meziválečného Německa (1919 až 1933) opět za platnou. I přes republikánský charakter státu zněl tehdy oficiální název Německá říše. Policie převezla dvojici na služebnu, aby případ vyjasnila. Tam ale krátce po sobě zavolaly dvě ženy, které se představily jako zástupkyně říšské prokuratury a které tvrdily, že se zadržením obou říšských spoluobčanů nesouhlasí. Obě se nyní zodpovídají ze zneužití veřejného úřadu.