Do Minsku se vracejí evropští velvyslanci

Minsk - Velvyslanci zemí Evropské unie se vracejí do Běloruska, odkud odjeli na přelomu února a března kvůli roztržce vyvolané požadavkem Minsku, aby jeho území opustili polský velvyslanec a vedoucí stálé mise EU. Polsko, Litva a Švédsko vyslaly své zástupce do Běloruska dnes, diplomaté z dalších zemí EU se do Minsku vrátí v následujících hodinách až dnech. Český velvyslanec v Bělorusku Jiří Karas oznámil v úterý večer, že se vrací v pátek.

Diplomatický konflikt vyvolaly sankce EU proti Bělorusku kvůli represím proti disidentům. Několik desítek z nich skončilo ve vězení za účast na mohutné demonstraci z prosince 2010, jejíž účastníci protestovali proti údajně zfalšovaným prezidentským volbám.

Před dvěma týdny běloruský prezident Alexandr Lukašenko omilostnil dva z vězněných odpůrců režimu, bývalého prezidentského kandidáta Andreje Sannikava a koordinátora hnutí Evropské Bělorusko Zmicera Bandarenku. Podle Bruselu se tím umožnil návrat diplomatů zpět do Minsku, přestože podmínkou urovnání vztahů zůstává propuštění všech politických vězňů. Lukašenko o víkendu řekl, že evropští diplomati nyní „sami prosí, aby se mohli vrátit“.