Kubice: Přistěhovalecké kvóty Švýcarům užitek nepřinesou

Lucemburk - Český ministr vnitra Jan Kubice tvrdí, že zavedení přistěhovaleckých kvót ve Švýcarsku, jež se týká Česka a dalších sedmi zemí Evropské unie, nepřinese alpské zemi žádný užitek. Komplikace to ovšem znamená pro stovky lidí, kterých se rozhodnutí dotkne. Důvody pro toto rozhodnutí vidí ministr ve švýcarské domácí politice, kde sílí protiimigrační hlasy. Česko, podobně jako některé další země a také EU, záměr Bernu kritizuje.

Švýcarsko není členem EU, tvoří ale část schengenského prostoru a má se státy EU dohody o volném pohybu osob. Nedávno se ale tamní vláda rozhodla, že od prvního května dostane ročně povolení k pobytu v této alpské zemi jen zhruba 2 tisíce zájemců z Česka, Polska, Slovenska, Maďarska, Slovinska, Litvy, Lotyšska a Estonska. To Češi i další kritizují jako diskriminaci, protože se opatření týká jen některých občanů EU, a ne všech.

Švýcarská ministryně spravedlnosti a policie Simonetta Sommarugaová, která se jako zástupkyně země Schengenu zúčastnila dnešního jednání ministrů vnitra států EU v Lucemburku, Kubiceho na okraj jednání poprosila o schůzku. Na ní se mu snažila vysvětlit důvody tohoto kroku. „Přišel jsem k tomu trochu jako slepý k houslím, protože to není moje agenda, to je agenda ministra práce a sociálních věcí, pana ministra Jaromíra Drábka. Paní ministryně se se mnou chtěla setkat. Vysvětlili jsme si vzájemná stanoviska,“ řekl Kubice.

Jan Kubice
Zdroj: ČT24

Jan Kubice, ministr vnitra ČR:

„Je to rozhodnutí Švýcarska na dobu jednoho roku. Dotkne se to osmi zemí a podle mého názoru se to dotkne několika desítek, maximálně stovek občanů všech těch osmi zemí. V každém případě si nemyslím, že by to byl krok, který by byl správným směrem a který by přinesl nějaký efekt. Přinese akorát nepříjemnost pro ty konkrétní lidi, na které to dopadne.“

Do Švýcarska se přistěhovalci doslova hrnou

Bern kritiku odmítá a rozhodnutí obhajuje příslušným unijním nařízením, podle kterého může být mobilita osob v EU omezena, pokud v určitém roce přesáhne počet žádostí o povolení k pobytu nejméně o deset procent průměr za předchozí tři roky. Od prvního května loňského roku, kdy se Švýcarsko zcela připojilo k volnému pohybu osob, vydaly podle vlády místní úřady unijním občanům z těchto zemí asi 6 000 povolení k pobytu. Průměr za předchozí tři roky činil 2 075 povolení.