Do útoku na Írán by šly i další státy, tvrdí Izrael

Jeruzalém - K případnému ozbrojenému útoku na Írán je připravena nejen izraelská armáda, ale i „jiné síly“. Prohlásil to dnes šéf izraelské armády Benny Gantz. Jedná se zatím o nejzřetelnější náznak, že zvažovaný vojenský úder Izraele na Írán podporují i některé další státy.

Izraelská armáda je podle Gantze k „potenciálnímu útoku“ proti íránským jaderným zařízením připravena. „Naše ozbrojené síly jsou připraveny. Nejen naše síly, ale i jiné síly,“ řekl generál. Která země by byla ochotna izraelský úder podpořit, neupřesnil.

Izrael opakovaně prohlašuje, že Íránu nedovolí získat jadernou zbraň. Odkazuje přitom na záměr Teheránu zničit židovský stát, na podporu, kterou Írán poskytuje extremistům, a na vývoj raket schopných zasáhnout Izrael. 

Alborz
Zdroj: ČT24/ISIFA

Teherán tvrdí, že jeho jaderný výzkum je orientován mírově. Gantz je sice přesvědčen o tom, že Teherán o atomovou bombu usiluje, ale doufá, že pod mezinárodním tlakem od tohoto úsilí upustí. Nástrojem nátlaku na Írán jsou přitom podle něj hlavně mezinárodní sankce a hrozba vojenského útoku.