Na přechod k civilní vládě v Guineji-Bissau a Mali dohlídnou vojáci

Abidjan – Na přechod k civilní vládě v Guineji-Bissau a Mali by měli dohlídnout vojáci, které do zemí vyšle regionální blok západoafrických států ECOWAS. Vyhlásí rovněž proti oběma zemím sankce, pokud odmítnou stanovené podmínky. Na summitu v Abidjanu se na tom ve čtvrtek dohodli prezidenti západoafrických zemí.

Armáda před dvěma týdny v Guineji-Bissau provedla převrat. Vojáci obsadili ulice hlavního města a zadrželi úřadujícího prezidenta Raimunda Pereiru i vítěze prvního kola prezidentských voleb Carlose Gomese Jr. Představitelé armády tvrdili, že neusilují o moc, ale že chtěli zabránit intervenci angolských vojáků, které prý Gomes zval do země.  

V Mali 22. března převzala moc vojenská junta, ale počátkem dubna po silné zahraniční kritice a tlaku ECOWAS souhlasila s odchodem výměnou za amnestii pro strůjce převratu. Junta podepsala rámcovou dohodu s ECOWAS o předání moci do rukou prozatímního prezidenta, o vytvoření přechodné vlády a vyhlášení všeobecné amnestie.

ECOWAS očekává, že v Mali i Guineji-Bissau se do roka uskuteční prezidentské volby, uvedla organizace v prohlášení přijatém v Abidjanu. Do Guneje-Bissau organizace vyšle 500 až 600 mužů. Do Mali bude nejprve vyslána skupina mírových sil s tím, že pozdější vyslání bojových jednotek není vyloučeno.  ECOWAS rovněž oznámil, že do Mali vyšle nejméně 3000 vojáků k přezbrojení a zlepšení výcviku pravidelné armády.