Sojuz přistál, členové posádky jsou v pořádku

Moskva - V kazašské stepi dnes úspěšně přistál návratový modul kosmické lodi Sojuz se třemi kosmonauty, kteří se po 163 dnech vrátili z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Modul dosedl podle plánu ve 13:45 našeho času. Podle NASA jsou všichni členové posádky v pořádku a zvykají si na zemskou přitažlivost.

Ruští kosmonauti Anton Škaplerov a Anatolij Ivanišin a jejich americký kolega Daniel Burbank tvořili polovinu dlouhodobé posádky ISS. Na oběžné dráze zůstávají Američan Donald Pettit, Nizozemec André Kuipers a Rus Oleg Kononěnko. V květnu se k nim mají připojit ruští kosmonauti Gennadij Padalka a Sergej Revin společně s americkým astronautem Josephem Acabou.

Cesta zpět na Zemi začala tři a půl hodiny před plánovaným přistáním, když se Sojuz odpojil od orbitálního komplexu. Loď vstoupila do atmosféry asi ve stokilometrové výšce. Zhruba 15 minut před přistáním se při rychlosti 800 kilometrů v hodině uvolnily padáky, které modul zpomalily na 25 kilometrů v hodině.

Sojuz, s nímž dnes trojice v Kazachstánu přistála, byl podle ruského letového střediska vůbec posledním s analogovým systémem řízení. Všechny další stroje pro budoucí lety jsou vybaveny výhradně digitálními zařízeními.