Izrael staví na hranici s Libanonem sedmimetrovou zeď

Jeruzalém - Izrael začal stavět zeď podél části hranice s Libanonem. Zhruba dva kilometry dlouhá a pět až sedm metrů vysoká bariéra má posílit ochranu hraničního města Metulla před možnými útoky. Oba státy po celé délce hranice už dělí železný plot. Izraelské území dříve ostřelovali ozbrojenci z hnutí Hizballáh. Od konce války v roce 2006, kterou proti nim Izraelci v Libanonu vedli, se ale většinou dodržuje příměří.

Výstavbu zdi ohlásila izraelská armáda v lednu. Bariéra má před ostřelováním chránit obytné bloky. Zemědělci z Metully si totiž stěžují, že se v minulosti stali terčem pro libanonské střelce a že jsou často napadáni i kameny. Izrael stavbu zdi údajně koordinoval s misí Prozatímních sil OSN v Libanonu.

Stavba zdi na izraelsko-libanonské hranici
Zdroj: ČT24

Jak uvedla spolupracovnice ČT Tatiana Hoffmanová, Izrael má všechny své hranice nejisté a staví na nich bariéry – i když každou z jiného důvodu. Libanonská hranice je nejklidnější, je zde rozmístěno 12 tisíc pozorovatelů OSN a zeď je tedy víceméně preventivní opatření. Bariéra mezi Palestinou a Izraelem je víceméně hrází proti teroru a na hranici s Egyptem má zase zabránit pašování.

Telefonát Tatiany Hoffmanové (zdroj: ČT24)