Věž svobody ještě není hotová a už je nejvyšší budovou v New Yorku

New York - Světové obchodní centrum vstává z popela. Jeho hlavní pilíř, rozestavěná Věž svobody (Freedom Tower), se právě stala nejvyšší budovou New Yorku. Diskuse, co postavit na místě mrakodrapů, které 11. září 2001 zničili teroristi, město přitom dlouho rozdělovaly.

Každý týden se o patro škrábe do mraků ocelová konstrukce Freedom Tower. K vysněnému vrcholu zbývá ještě víc než rok. Cílová meta je 1 776 stop - symbolický letopočet vyhlášení nezávislosti. V přepočtu je to 541 metrů. „Už je to nejvyšší budova v New Yorku. Z vrcholu člověk uvidí zemské zakřivení,“ upozorňuje Bill Baroni z Přístavní správy New Yorku a New Jersey. 

Prvenství dlouho držela Empire State Building. V roce 1972 ji ale přerostlo právě Světové obchodní centrum. Ode dneška stojí nejvyšší budova New Yorku zase na dolním Manhattanu. 

Věž svobody
Zdroj: Spencer Platt/Getty Images/ISIFA

Developer Larry Silverstein si pozemky pod dvojčaty pronajal těsně před teroristickým útokem. Teď stavební práce žene dopředu. Potřebuje nové nájemníky do skoro milionu metrů čtverečních kanceláří. „Nabízíme velká otevřená podlaží a skvělé příležitosti pro významné nájemníky,“ říká Silverstein. 

Newyorčané se dodnes úplně neshodli, jak by mělo místo, kde stálo Světové obchodní centrum, vypadat. Hotový je památník obětem 11. září. Ten se otevřel vloni, deset let po útocích. Stavební práce na místě skončí nejdřív za 4 roky.

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)