Dcera Tymošenkové: Zdraví matky se zhoršilo po útoku vězeňské služby

Praha - Dcera vězněné ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové Jevgenija Carrová v rozhovoru pro Českou televizi řekla, že má důkazy o bití své matky. Tymošenková už několik dnů na protest proti politickým represím v zemi a fyzickému týraní, kterému je prý vystavena, drží ve vězení hladovku. Ukrajinské úřady tvrdí o podlitinách, které expremiérka ukázala, že nejsou následkem bití.

„Zdraví mé matky je špatné a ještě se zhoršilo po útoku 20. dubna, kdy ji vězeňská služba násilně přemístila do nemocnice a přitom zbila. Byla to pro ni velmi stresující událost, kterou nečekala,“ říká dcera Tymošenkové. 

Podlitiny nafotila ukrajinská ombudsmanka Karpačovová, Tymošenková jí prý také bití popsala. Úřady přitom tvrdí, že modřiny nejsou následkem bití. Jevgenija Carrová k tomu říká: „Mění názory a vyjádření každý den, my ale máme fakta: fotky, vyjádření mé matky a emoce, které při líčení všech věcí projevovala, které se prostě nedají zahrát.“ 

Stav její matky je prý kritický. Tymošenková nechce zastavit hladovku. „Rozhodnutí zahájit hladovku je matčiným přirozeným protestem, něčím, na co má právo. Je to volání o pomoc proti těmto brutálním a cynickým metodám, které současný ukrajinský režim používá proti ní jako hlavnímu rivalovi,“ uvádí její dcera.   

Jenže matka prý slábne a Jevgenija si myslí, že je dokonce v ohrožení života: „Budou ji izolovat a my už nebudeme mít žádnou kontrolu nad tím, co s ní dělají. Ona bude dál odmítat injekce i jakékoli zákroky. Úřady pak lehce můžou říct, že bez jejich viny došlo k nehodě, během které matka zemřela a my už nikdy nevypátráme, co se přesně stalo.“ Proto doufá, že Tymošenkovou znovu vyšetří němečtí lékaři a že se bude moci léčit v nemocnici.

Rozhovor s Jevgenijí Carrovou (zdroj: ČT24)